The Sony Archives: Wikileaks publiceert 200.000 gehackte Sony-documenten en e-mails

© Business Insider

De gevoelige gegevens die vorig jaar zijn buitgemaakt bij Sony Pictures zijn nu te lezen via Wikileaks. De organisatie heeft de gekraakte data opgenomen in een database.

‘Dit is een voorbeeld van data die door hackers naar boven zijn gehaald. Het is te belangrijk om niet in wijde kring te verspreiden’, zo motiveert Julian Assange in een verklaring de stap om de data openbaar te maken.

Omvangrijke hoeveelheid

Wikileaks presenteert de gegevens onder de titel ‘The Sony Archives’. Het gaat in totaal om 30.287 documenten van Sony Pictures Entertainment (SPE) aangevuld met een verzameling van 173.132 e-mails.

Geheimzinnig

Sony Pictures wordt door Wikileaks omschreven als een geheimzinnige multinationale organisatie. Door het lezen van de buitgemaakte informatie ontstaat een beeld van de interne werking van die organisatie. Daarmee is het publiek belang gediend, vandaar dat via internet toegang wordt verschaft tot de gegevens, aldus Wikileaks.

IS

De documenten kunnen ook naar afzonderlijke woorden of naar afzenders of bestemmelingen van e-mails doorzocht worden. Uit de mails blijkt onder andere dat de Amerikaanse regering hulp van Hollywood-bedrijven zoekt in de strijd tegen propaganda voor de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

The Interview

Sony Pictures, een dochtermaatschappij van het Japanse elektronicaconcern Sony, was in november doel van een grootschalige hackeraanval. De aanvallers verschaften zich vrije toegang tot interne documenten en e-mails. De studio kon daarna wekenlang zijn computersysteem niet meer gebruiken. De aanval werd met de satirische film The Interview over Noord-Korea in verband gebracht, waarin het om een Amerikaans moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse machthebber Kim Jong-un gaat.

Wikileaks had in het verleden onder andere vertrouwelijke documenten van de Amerikaanse regering zoals diplomatieke briefwisseling gepubliceerd.

(Automatiseringgids / Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content