Tien netwerktrends voor 2012
In 2011 werd de netwerkmarkt gedomineerd door overnames, nieuwe trends, reorganisaties en verhitte discussies rond de migratie naar IPv6. Met de gebeurtenissen uit 2011 in het achterhoofd, trachtten we tien netwerktrends voor 2012 te ontwaren.
In 2011 werd de netwerkmarkt gedomineerd door overnames, nieuwe trends, reorganisaties en verhitte discussies rond de migratie naar IPv6. Met de gebeurtenissen uit 2011 in het achterhoofd, trachtten we tien netwerktrends voor 2012 te ontwaren.
Consolidatie in wlan-markt Op dit moment zijn er een aantal gespecialiseerde wlan-leveranciers die mogelijk kunnen worden overgenomen door grotere netwerkleveranciers. Dat komt omdat klanten behoefte hebben aan een goed functionerend draadloze netwerken, om hun werknemers die gebruik maken van notebooks, tablets en smartphones te ondersteunen. Kleine wlan-leveranciers die mogelijk in andere handen kunnen komen zijn Meru, Ruckus, Meraki, Xirrus en Aerohive. Deze partijen wisten de laatste jaren meer omzet te halen uit de groeiende wlan-markt.
Overnames netwerkspecialisten In 2012 zullen gespecialiseerde netwerk- en telecomdienstverleners soortgenoten gaan overnemen. Sommige bedrijven zoeken schaalgrote, andere kleine ict-dienstverleners zijn beter af als ze in andere handen komen. Zo nam Avance in juli 2011 Hob over. Het gaat om overnames van specialistische bedrijven op het gebied van ip-telefonie, datanetwerken, service providers en datacenterdienstverleners.
Consoldiatie in netwerkbeveiligingsmarkt Security is een groeimarkt. Bedrijven zullen niet alleen maar antivirus oplossingen aanschaffen, maar ook hun netwerken beter beveiligen. De technologie voor het beveiligen van netwerken moderniseert in een rap tempo omdat er elke dag weer nieuwe online gevaren en malware bij komt. Gespecialiseerde firewall-leveranciers profiteren van deze groeimarkt zoals Check Point, Watchguard en Palo Alto Networks. Die kunnen in 2012 meer technologie in huis halen door overnames te doen.
Managed telecom diensten Cloud computing is al jaren geleden geadopteerd door een aantal netwerkleveranciers die beheerde diensten ofwel managed services aanbieden. Bedrijven besteden vaker hun telecom uit. Dat doen ze al met mobiele telefonie, maar klanten zullen vaker overgaan op beheerdiensten als managed voice, dat intussen door verschillende gespecialiseerde partijen (zoals datacenters en telecomdienstverleners) in België wordt aangeboden. Wereldwijd zijn managed telecom diensten in 2012 goed voor een omzet van 140 miljard dollar, aldus het Amerikaanse onderzoeksbureau Insight Research. In 2016 is de omzet gestegen naar 266 miljard dollar.
Unified Communications Het ziet er naar uit dat organisaties vaker gebruik maken van unified communications. Vroeger was UC een niche-markt waar vooral call centers gebruik van maakten. Maar tegenwoordig wordt UC vaker bij organisaties geïmplementeerd. Klanten hebben een ruimte keuze aan oplossigen van Cisco, Avaya, Siemens, ShoreTel en Microsoft Lync .
Video-ondersteuning Gebruikers bekijken steeds vaker video en andere vromen van ‘rich media’ op hun pc’s, tablets of smartphones. Om goed beeld te leveren moeten telco’s en service providers technologie in huis hebben die videonetwerken optimaliseren. Onder andere op het gebied van video content management of Ethernet fabrics. Of voor het opslaan en snel opvragen van videobeelden. Partijen zoals Cisco, Avaya, Polycom en Blue Jeans Network zullen in 2012 met oplossingen op de markt inspelen.
Applicatie optimalisatie Organisaties worden steedsmeer afhankelijk van hun it en vooral van hun bedrijfskritische applicaties die altijd in de lucht moeten blijven. Diverse netwerkleveranciers spelen daarop in met hun oplossingen. Zo biedt F5 al een paar jaar applicatie optimalisatie oplossingen. Deze nichespeler zal in 2012 meer dan 1 miljard dollar omzet halen met dergelijke oplossingen.
Wan-optimalisatie wordt serieus genomen Het optimaliseren van wide area networks (wan) voor een betere beschikbaarheid van applicaties was vroeger een niche markt die werd gedomineerd door een paar partijen. Maar door de toenemende mobiliteit van werknemers en gebruik van applicaties zijn de wan-oplossingen steeds vaker in trek voor grote netwerkenomgevingen en connectiviteit met datacenters. Onderzoeksbureau Gartner meldt dat de wereldwijde wan-markt in 2006 goed was voor zevenhonderdmiljoen dollar. In 2011 is de wan-markt gegroeid naar een omzet van 1,9 miljard dollar. Naast gevestigde spelers als Riverbed en Blue Coat zijn er tal van wan-specialisten opgestaan zoals Aryaka Networks en Circadence.
Opkomst OpenFlow protocol OpenFlow, een initiatief van onderzoekers van Stanford University, gaat in 2012 meer van zich laten horen. OpenFlow heeft als doel een open standaard te ontwikkelen voor netwerkswitches, zoals een modernere routingprotocol en verwerking van ip-pakketten. De Open Networking Foundation (ONF) waar Google, Microsoft, Facebook, Yahoo, Verizon en Deutsche Telekom lid van zijn, heeft eind december 2011 de OpenFlow Switch-specificatie versie 1.2 goedgekeurd. OpenFlow kreeg in 2011 ook ondersteuning van Juniper. De nieuwe versie versie 1.2 biedt onder andere ondersteuning voor IPv6.
Cisco is ‘back in business’ Cisco komt in 2012 sterker terug na een ingrijpende reorganisatie in 2011. Er werd afscheid genomen van duizenden werknemers en de bureaucratie werd aangepakt. Verder werd er afscheid genomen van een aantal consumentenproducten waardoor er weer volledige focus is op de zakelijke markt. Inmiddels wist Cisco eind 2011 marktaandeel terug te pakken op het gebied van netwerkswitches. In 2012 zal Cisco verder groeien op het gebied van datacenteroplossingen zoals uc. Ook video- en samenwerkingsoplossingen zullen meer in trek komen. Cisco moet inmiddels wel sterke concurrenten naast zich dulden zoals HP Networking, F5 Networks, Juniper Networks, Brocade en Huawei.
I.s.m. Computable
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier