Tien nieuwigheden in Office 2016

© Office 2016
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Microsoft lanceert dinsdag Office 2016. De nieuwste versie van de populaire kantoorsoftware-suite wil zich duidelijk onderscheiden van de voorgaande releases, en introduceert enkele opvallende nieuwigheden.

Office 2016 bevat nieuwe versies van Word, PowerPoint, Excel, OneNote, Outlook en Access. Geïnteresseerden kunnen de software kopen als stand alone-pakket (en betalen dan de volle pot), of krijgen de updates ‘gratis’ wanneer ze over een licentie van Office 365 beschikken. De prijzen voor de cloud-versie van Office veranderen voorlopig niet, en starten vanaf 7 euro per maand.

“Er zijn intussen al 1,2 miljard Office-gebruikers”, geeft product manager Office 365 Patrick Van Asch een woordje uitleg, “en 25 procent zit reeds op Office 365. De uitdaging voor deze versie bestond er in de productiviteit voor een stuk heruit te vinden, vertrekkend vanuit het idee dat er vandaag mobiel wordt gewerkt met verschillende toestellen en op verschillende besturingssystemen.”

Eén van de belangrijke features is dan ook dat je, ongeacht het toestel, kan blijven verder werken aan je Office-documenten. Is het nu op je iPhone, je Surface, je Android-toestel of je pc. Alles wordt immers opgeslagen op OneDrive, in de Microsoft-cloud.

We zetten hieronder alvast de tien opvallendste nieuwigheden in Office 2016 op een rijtje:

Online samenwerken met cocreatie

De cocreatie-functie laat verschillende gebruikers toe om gelijktijdig en in real time aan één document te werken, zonder dat ze daarvoor moeten samenzitten. Je kan deze functie zowel op Word, PowerPoint als op OneNote gebruiken.

Delen zonder moeite

Office 2016 maakt het eenvoudiger om documenten te delen en anderen de toestemming te geven om er mee aan de slag te gaan. Met één klik geef je een collega toegang tot een document via het lint in Outlook. Dankzij de verbeterde versiegeschiedenis (waarbij je kan teruggaan naar vorige versies van een document) kun je zijn of haar werk ook meteen weer ongedaan maken.

Vergaderen met Skype voor bedrijven

Voortaan kan je Skype voor bedrijven gebruiken in de online versies van Word, PowerPoint, Excel en OneNote. Bovendien kan je tijdens het skypen ook gedeelde documenten samen bewerken.

Op elk toestel

Office 2016 is beschikbaar op elk mobiel toestel. Het pakket laat je toe om met de functie roaming documents vlot over te schakelen van je iPhone naar je Surface (zie hoger).

Extra apps

Sway zorgt voor al je ontwerpen: rapporten, presentaties of nieuwsbrieven krijgen in een handomdraai een grafisch jasje. En bedrijven kunnen dankzij Delve op een efficiënte manier op zoek gaan naar dat ene reeds lang verloren gewaande document.

Een slimme mailbox

De nieuwe update van Outlook moet helpen om je mailbox te ordenen. Onbelangrijke e-mail komt terecht in een extra map (‘clutter’) die berichten met een lage prioriteit apart voor je bewaart. De mobiele app Outlook helpt met e-mailsortering, legt prioriteiten en weet welke e-mails je volle aandacht verdienen. Het vernieuwde e-mailprogramma beperkt ook de tijd die je verliest met mappen doorzoeken naar documenten met de nieuwe moderne bijlages. Je recent bewerkte documenten staan nu in een lijstje dat je snel kan aanklikken.

Persoonlijke assistentie dankzij ’tell me’-functie

De ’tell me’-functie (‘uitleg’ in het Nederlands) fungeert als persoonlijke assistent. Typ in de ’tell me’-bar welke toepassing je nodig hebt en Office 2016 brengt je naar het juiste onderdeel van je navigatiebalk.

Smart Lookup

Wil je een bepaalde term of een schrijfwijze liever dubbelchecken voor je ze de wereld instuurt? Selecteer dan de tekst waarover je twijfelt en smart lookup gaat op zoek naar de juiste informatie op websites zoals Wikipedia, zonder dat je daarvoor Office hoeft te verlaten.

Voorspel je resultaten met één klik in Excel

Ook Excel krijgt een update. Er werden bijvoorbeeld zes nieuwe grafiektypes toegevoegd om financiële en hiërarchische informatie beter te kunnen weergeven. Wil je snel iets visualiseren? Met prognose met één klik geeft Excel nu met één klik previews hoe je gegevens er zullen uitzien.

Geïntegreerd met Windows 10

Het spreekt voor zich dat Windows 10 het platform is waarop Office 2016 het beste gedijt. Zo werden Word, Excel en PowerPoint bijvoorbeeld geoptimaliseerd om zowel in desktop- als in tabletmodus bruikbaar te zijn. Werk je met muis en toetsenbord, dan krijg je de klassieke desktopinterface op je scherm. Schakel je over op touch-bediening, dan wordt de interface wat groter, zodat je gemakkelijker met je vingers kan navigeren. Windows Hello vervangt dan weer je wachtwoord door gezichtsherkenning, en opent niet enkel je computer maar logt je meteen ook in bij Office 365.

Het nieuwe Office 2016 is beschikbaar voor Windows, Mac, iOS en Android. Vanaf vandaag kunnen Office 365 abonnees de nieuwe Office-applicaties downloaden. Automatische updates worden vanaf volgende week uitgerold.

Office 2016 is eveneens beschikbaar als éénmalige aankoop, maar daarvoor worden de prijzen pas later bekend gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content