Tienduizend bankautomaten krijgen upgrade naar Windows 7

Het einde van de ondersteuning voor XP kost de banken tijd en geld. Zij zijn bezig met de upgrade van zo’n tienduizend bankautomaten.

Het einde van de ondersteuning voor XP kost de banken tijd en geld. Zij zijn bezig met de upgrade van zo’n tienduizend bankautomaten.

Volgens een rondvraag van De Standaard gaat het bij BNP Paribas Fortis en zusterbank Fintro om vierduizend automaten. Het proces lijkt vooral tijdrovend omdat de installatie ter plaatse en vanaf nul moet gebeuren. Bij Belfius gaat het om 2.300 automaten. Bij ING zijn het er 3.500. in Alle gevallen gaat het om een upgrade naar Windows 7.

Enkel KBC is volgens De Standaard al enkele maanden klaar met de omschakeling. Dat kan, want de einddatum van 8 april ligt al enkele jaren vast. Dat sommige banken nu pas in actie schieten lijkt dus enigzins vreemd. De kostprijs van de operatie wordt niet meegedeeld.

De operatie van de overige banken zal lang niet overal op tijd zijn afgerond. BNP Paribas Fortis zegt tegenover de krant dat de uitrol van Windows 7 op de geldautomaten tot augustus zal duren. Tot die tijd zal de bank wel extra maatregelen nemen op vlak van veiligheid en infrastructuur.

De ondersteuning voor Windows XP loopt af op 8 april. Vanaf dan zal Microsoft geen updates meer voorzien voor het meer dan tien jaar oude besturingssysteem. Dat betekent dat wanneer hackers een beveiligingsprobleem ontdekken, dat dit onopgelost blijft. Wat de kans vergroot dat je computer wordt geïnfecteerd met een virus of gehackt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content