Tienjarig Passwerk breidt verder uit

Deze zeven jobcoaches begeleiden de medewerkers met autisme. © Passwerk

Passwerk, een cvba met sociaal oogmerk die medewerkers met autisme inzet voor software- en kwaliteitstesten, breidt opnieuw uit. Het bedrijf plant vijftien aanwervingen en wil ook in West-Vlaanderen een filiaal openen.

Passwerk ontstond tien jaar geleden op basis van voorbeelden uit Nederland en Denemarken en is door de jaren heen gestaag gegroeid. “We begeleiden nu op onze beurt initiatieven uit Duitsland, Canada en de Filipijnen die iets soortgelijks willen doen in hun land”, zegt commercieel directeur Dirk Rombaut. “Hoewel 95 procent van het werk zich afspeelt op locatie bij klanten en niet in een door ons gecontroleerde werkomgeving, is er een perfecte match tussen de jobinhoud en het profiel van onze medewerkers. Mensen met autisme hebben veel oog voor detail en gaan erg analyserend te werk, dat is in dit geval erg belangrijk. Het gaat voor alle duidelijkheid om mensen met een normale tot hoge begaafdheid.”

Dirk Rombaut.
Dirk Rombaut.© Passwerk

De medewerkers krijgen tijdens hun hele loopbaan jobcoaching aangeboden en ook klanten worden voorbereid op hun komst. “Dat systeem werkt, zo getuigen onze klanten”, aldus Rombaut. “Ze zijn er allemaal erg enthousiast over en aangezien onze naam op die manier steeds bekender wordt in de sector, kunnen we blijven groeien.” Vorig jaar opende nog de tweede vestiging op de Corda Campus in Hasselt – na Antwerpen – en daar zou binnenkort dus ook West-Vlaanderen aan worden toegevoegd. Momenteel zijn er bij Passwerk een zeventigtal medewerkers met autisme – vooral mannen – aan de slag. Functionele softwaretesting en allerlei kwaliteitsopdrachten (vb. datagerelateerde opdrachten, interactieve scanning, herkenningsopdrachten, e.d.) vormen de belangrijkste expertise.

Tien jaar geleden was ons aanbod totaal vreemd voor de Vlaamse markt.

De verjaardag werd donderdag gevierd, samen met vrienden, kennissen en stakeholders in de nieuwe thuisbasis in City Link aan de Posthofbrug in Berchem. Nico De Cleen, algemeen directeur van Passwerk, kijkt met veel trots terug op het afgelegde parcours.

Nico De Cleen.
Nico De Cleen.© Passwerk

“Vanaf mijn eerste contact met het model van Passwerk was ik meteen gecharmeerd en had ik ook vertrouwen in het zakelijk potentieel ervan. De bestaande voorbeelden in Denemarken en Nederland bewezen immers dat het kon. Maar op dat moment was ons aanbod wel totaal vreemd voor de Vlaamse markt. Hoe deze zou gaan reageren op onze visie en manier van werken, konden we enkel ondervinden door ons volledig te smijten. De afgelopen 10 jaar was dan ook een ongelooflijk avontuur en we kijken de toekomst met veel vertrouwen en ambitie tegemoet.”

Partner Content