Tientallen taxichauffeurs protesteren in Brussel tegen Uber

Protest tegen de komst van Uber van taxichauffeurs in Montréal © REUTERS

Op het Brusselse Rogierplein protesteren sinds vanmorgen taxichauffeurs om maatregelen te eisen tegen chauffeurs van Uber, die onder het statuut van limousinechauffeur werken. Volgens de politie protesteren meer dan 70 chauffeurs, de organisatoren hebben het over bijna 150 betogers.

Het verkeer is slechts licht verstoord, aldus politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. Een delegatie van de betogers ging langs bij minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a), “om met hem het droge brood te delen dat de chauffeurs door zijn halsstarrig beleid al een tijdje eten”.

Om 9.00 uur volgde een onderhoud bij Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Met deze eerste actie willen de taxichauffeurs het verkeer niet blokkeren. “Er volgt nog een lange reeks van acties de komende maanden, als er geen maatregelen worden genomen”, aldus Philippe Lescot, die CSC-Transcom vertegenwoordigt. “De taxichauffeurs proberen de bevolking niet te gijzelen.” Het taxiplan van Smet is “onaanvaardbaar” voor de sector, omdat het “een sociaal bloedbad” zou veroorzaken.

“1.800 jobs van taxichauffeur zouden verdwijnen en vervangen worden door mini-jobs”, klinkt het bij de taxiverenigingen. “En dat allemaal ten dienste van multinationals, zoals Uber, die god noch gebod vrezen. Bovendien wil minister Smet het serviceaanbod uitbreiden met 1.200 extra voertuigen, en dit zonder ernstige impactstudie. Dit zal het gebrek aan rendabiliteit van de sector enkel vergroten.”

De betoging werd georganiseerd door het Gemeenschappelijk Front van de Brusselse taxi’s, dat de belangrijkste beroepsverenigingen van Brusselse taxibedrijven en vakbonden overkoepelt. De bussen van De Lijn rijden inmiddels om in de buurt van het Rogierplein.

Uber is in ons land deels verboden. De alomgekende Uber Pop, waarbij eender wie met een rijbewijs ritjes aanbiedt, werd al verboden in het najaar van 2015. Maar Uber Black, waarbij bestuurders zijn ingeschreven als privé-chauffeur, mag wel blijven bestaan. Het is tegen die laatste dat de sector zich nu verzet.

(Belga/PVL)

Partner Content