Tijd voor de Chinezen op it-dienstenmarkt

India is vandaag een van de belangrijkste landen voor it-diensten geworden, maar weinigen voorzien dat de toekomst eigenlijk voor de Chinezen is.

India is vandaag een van de belangrijkste landen voor it-diensten geworden, maar weinigen voorzien dat de toekomst eigenlijk voor de Chinezen is.

Als we de beroepsorganisatie van de Indiase it-dienstenleveranciers Nasscom mogen geloven, draaide de it-dienstenmarkt vorig jaar een omzet van 40 miljard dollar, een stijging met 30 procent. De groei zou zich dit jaar moeten doorzetten tegen een tempo van 24 à 27 procent, zodat de kaap van 50 miljard dollar moet bereikt worden. De doelstelling voor 2008 wordt nu al op 60 miljard dollar gelegd.

De it-industrie in India biedt werk aan 1,6 miljoen mensen en creëert onrechtstreeks 6 miljoen jobs, goed voor 5,2 procent van het BBP. Bedrijven als TCS (Tata Consulting Services), Infosys en Wipro zijn de speerpunten van de Indiase it-dienstensector en steden als Bangalore en Mumbaï (ex-Bombay) kunnen de plaatselijke Silicon Valley genoemd worden.

Maar om dat groeitempo te onderhouden moet het land enkele uitdagingen doorstaan, zoals monetaire stabiliteit, verbetering van de infrastructuur (waarvan de verbetering van het elektriciteitsnet niet de minste is) en algemene verbetering van de opleidingen.

Toch zou dat alles binnenkort kunnen veranderen, zo melden observatoren. Analistenkantoor IDC meent, na 35 steden in Asia-Pacific-regio te hebben vergeleken, dat China tegen 2011 het land bij uitstek kan wordden voor it-outsourcing en offshoring. Steden als Dalian, Sjanghai en en Peking zouden de it-sector wel eens aangenaam kunnen verrassen.

Het bedrijf EDS houdt er al rekening mee dat China in 2010 al goed zal zijn voor 18 miljard dollar aan it-outsourcingsdiensten en al 56 miljard dollar in 2015. Daarmee zou de sector 4 miljoen jobs creëren in China. Dat terwijl de markt in 2006 op amper 1,4 miljard dollar geschat wordt.

China telde vorig jaar 800.000 gediplomeerde software-ingenieurs op een totale bevolking van 1,3 miljard mensen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content