‘Tijd voor Liberty Global’

© Belga/Eric Lalmand
Pieterjan Van Leemputten

Op een persconferentie geeft Telenet-topman Duco Sickinghe meer uitleg over zijn vertrek. De overnamepoging door Liberty Global gaf de doorslag.

Sickinghe loofde de jarenlange samenwerking met hoofdaandeelhouder Liberty Global “maar nu is het tijd voor iemand van Liberty om over te nemen”, klonk het in Mechelen. “Telenet verkeert vandaag in uitstekende staat. Dan is het een mooi moment om de fakkel door te geven aan iemand die dat even goed gaat doen.”

De topman blikt tevreden terug op zijn twaalfjarige carrière bij Telenet. Tijdens zijn speech loofde hij zowel klanten, werknemers, partners als de verschillende overheden. “Ik denk dat in Vlaanderen en ook op federaal vlak een aantal mensen een enorm belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van Telenet.” Het erven van de kabelinfrastructuur omschreef hij als een godsgeschenk.

Liberty-cultuur

Liberty Global heeft Sickinghe niet gevraagd om op te stappen, maar nu duidelijk is dat Liberty Global Telenet volledig in handen wil krijgen, vindt hij het zelf tijd voor verandering. “Wie kan zo’n proces het best leiden? Zo’n integratie moet je doen vanuit de cultuur van de grootst gemene deler en dat is de Liberty groep.

Dat de hele overnameheisa een rol heeft gespeeld is wel duidelijk. “Ik spreek niet tegen dat er sporen werden nagelaten van de uitkomst die we in januari hebben gezien”, verwijzend naar het moment dat Liberty Global zijn aandeel in Telenet met acht procent kon verhogen, maar een overname niet lukte.

“Je komt in een situatie dat de samenwerking binnen een bedrijf of binnen een raad van bestuur niet meer zo goed is als voorheen.” Toch blijft Sickinghe positief over de toekomst van Telenet.

Blanco blad

Waar Duco Sickinghe in de toekomst opduikt is nog niet duidelijk. Ook niet voor de Nederlander zelf. “Het is voor mezelf een blanco blad.” Wanneer Data News vraagt naar zijn ambities, dan liggen die vooral bij coachen. “Mijn kerncompetentie is mensen coachen en hen dingen bijleren. Dat kan binnen de telecomsector maar het hoeft niet noodzakelijk.”

Wel is het zeker dat het buiten België zal zijn. Sickinghe mag contractueel niet bij een ander Belgische telecombedrijf beginnen. Maar een gelijkaardige functie in Nederland is contractueel niet uitgesloten. In het verleden werd de topman al genoemd als potentiële ceo van KPN, wat hij destijds zelf ontkende.

“Misschien ga ik wel bij kleinere bedrijven aan de slag die ik wil helpen groot maken.” Tegelijk benadrukte hij dat alle opties momenteel nog open liggen.

Over zijn opvolger is er niets dan lof. Iemand met ervaring in mobile, kabel, satelliet en afkomstig van de Liberty groep is volgens hem de beste keuze. Inspraak heeft Sickinghe niet gehad. “We zijn al wel samen gaan lunchen.” Overige veranderingen binnen de raad van bestuur komen er momenteel niet. Over wijzigingen in het management blijft het vaag.

‘België is wereldtop’

Opvallend is dat de afscheidnemende ceo ook, subtiel, lof uit voor de concurrentie. “Ik denk dat wij met België, en niet alleen Telenet, tot de top van de wereld behoren en dat stemt mij enorm tevreden.

Hoewel Sickinghe kan terugblikken op een succesvolle carrière, blijft hij relatief bescheiden. “Ook zonder mij zou Telenet vooruit zijn gegaan.” Daarbij hoopt hij ook dat het bedrijf verder blijft evolueren. “Mijn missie is pas geslaagd als het ook na mijn vertrek goed gaat met Telenet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content