Tim Cook haalt uit naar Chromebook van Google

Apple CEO Tim Cook op een evenement waar kinderen leren programmeren (met Apple producten). © Reuters

Chromebooks nemen de positie van iPads over op scholenen Apple-topman Tim Cook vindt dat uiteraard maar niks. Het gaat volgens hem om bezuiniging ten koste van toegevoegde waarde.

Chromebooks zijn volgens Cook de goedkoopste oplossing om gestandaardiseerde tests af te nemen die niet meer op papier worden afgenomen. “Maar tests hebben niets te maken met leren”, zegt Cook in een interview met BuzzFeed.

Chromebooks zijn computers die niet op Microsoft’s Windows of Apple’s OS X draaien, maar Chrome OS als besturingssysteem hebben. Het zijn computers die (vaak) goedkoper zijn dan reguliere laptops, en ontworpen zijn om in combinatie te gebruiken met internet. De cloud is een belangrijk onderdeel bij de Chromebook, omdat de opslagmogelijkheden beperkt zijn.

Buzzfeed sprak met Cook over de toegenomen populariteit van Chromebooks in het onderwijs. Uit een onderzoek van IDC waar deNY Times over berichtte, blijkt dat van de 7 miljard dollar die scholen in de VS vorig jaar uitgaven aan desktops, laptops, tablets en 2-in-1 computers ongeveer de helft naar Apple is gegaan. Echter gekeken naar het aantal afgeleverde exemplaren prijkt Windowsgebaseerde apparatuur bovenaan de lijst met een marktaandeel van 38 procent. Apple is tweede met 32 procent. De snelste groeier is echter de categorie Chromebooks met een marktaandeel van 29,7 procent. Het aantal aan het onderwijs verkochte Chromebooks groeide vorig jaar 310 procent. Ter vergelijking, het aantal verkochte iPads daalde 7 procent. In 2012 was het marktaandeel van Chromebooks in het onderwijs ongeveer 1 procent.

Meerwaarde in het onderwijs

Google verwacht zelf dat er eind 2015 meer Chromebooks in de klaslokalen worden gebruikt dan alle andere elektronische apparatuur samen. Cook wijt de omslag aan de nieuwe manier van het afnemen van toetsen die in veel Amerikaanse staten in zwang raakt. Daardoor moeten scholen in hoog tempo veel computers afnemen waarbij het toetsenbord een onmisbaar onderdeel is. Cook noemt de Chromebooks dan ook consequent ’testmachines’ en wijst op de meerwaarde van de iPads waarvoor veel meer native op onderwijs gerichte apps bestaan.

Voor Chromebooks bestaan echter ook steeds meer educatieve programma’s die via de browser kunnen worden benaderd. Daarnaast bieden de Chromebooks een goede integratie met Google Apps, zoals Gmail, Docs en Calendar. Volgens Google maken meer dan 50 miljoen onderwijzers en leerlingen gebruik van deze online-kantoortoepassingen.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content