Tim Cook had bijna ‘nee’ gezegd tegen Apple in 1998

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Het scheelde niet veel of huidig CEO Tim Cook was nooit voor Apple gaan werken. Zijn dichte vrienden én zijn eigen verstand zeiden ‘nee’, maar zijn intuïtie zei ‘ja’.

Tijdens een recent interview op de Amerikaanse Duke University blikte Apple-baas Tim Cook terug op zijn beslissing om voor Apple te gaan werken in 1998. Op dat moment was hij, na een periode van twaalf jaar bij IBM, in dienst van de toen erg gezonde hardwarefabrikant Compaq (het bedrijf ging begin de jaren 2000 op in Hewlett-Packard). Apple was in die periode veel minder gezond, en flirtte zelfs een beetje met het faillissement.

Tim Cook: “De mensen bij wie ik ten rade ging, zeiden: ‘Dit is niet wat je zou moeten doen’ of ‘Je bent gek. Je werkt voor het grootste computerbedrijf in de wereld, hoe kun je er zelfs maar aan denken om naar Apple te gaan? Je bent je verstand kwijt.’ En toch was er een stemmetje in mijn hoofd dat zei: ‘Go west, man. Go west’. En soms moet je daar gewoon naar luisteren. Ik ben een analytisch persoon, maar bij de belangrijkste beslissingen in mijn leven ben ik daar niet op af gegaan. Die beslissingen zijn gebaseerd op mijn intuïtie.”

Zijn intuïtie leidde hem naar Steve Jobs, met wie hij in 1998 ging praten over een job bij Apple. “Het was een heel interessante meeting”, aldus Cook. “Het gesprek was nog maar vijf minuten bezig, en ik wist het al: ik wil naar Apple. Dat had ik totaal niet verwacht.”

En dus trok Tim Cook naar Cupertino. Hij was eerst een paar jaar COO van Apple, om in 2011 het roer over te nemen van Steve Jobs als grote baas. Maar het had dus niet veel gescheeld of Cook was nooit naar Apple gegaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content