Tim Cook wou deel van lever afstaan aan Steve Jobs (en 2 andere onthullingen uit de nieuwe Jobs-biografie)

Tim Cook en Steve Jobs © Reuters

Huidig Applebaas Tim Cook was in 2009 bereid een deel van zijn lever te transplanteren aan een doodzieke Steve Jobs, maar die weigerde. ‘Nee, dat zal ik je nooit laten doen!’, riep Jobs volgens Cook. ‘Steve heeft in die twaalf jaar dat ik hem gekend heb maar vier of vijf keer tegen mij geschreeuwd. Dit was één van die keren.’

In januari 2009 had Steve Jobs dringend een levertransplantatie nodig. Hij leed in die tijd aan ascites, ook wel bekend als buikwaterzucht – een neveneffect van kanker waarbij de buik opzwelt.

Huidig Apple-ceo Tim Cook zou Jobs toen een deel van zijn lever aangeboden hebben. Dat blijkt uit een voorpublicatie van de later deze maand te verschijnen nieuwe biografie Becoming Steve Jobs in het zakenblad Fast Company.

Cook was – na een ziektebezoekje aan zijn baas – behoorlijk van streek, liet zijn bloed testen en kwam erachter dat hij dezelfde bloedgroep had als Steve Jobs. Hij ging na of een partiële levertransplantatie tot de mogelijkheden behoorde, en dat bleek het geval te zijn. Dus ging hij langs bij Jobs in Palo Alto, om hem het ‘goede nieuws’ te melden.

‘Nee’, zou Jobs geantwoord hebben, nog voor dat Cook goed en wel uitgesproken was. ‘Ik zal je zoiets nooit laten doen. Ik zal zoiets nooit doen.’

‘Het was niet: “Ben je zeker dat je dit wilt doen?” of “Ik zal er eens over nadenken”‘, vertelt Cook in het boek. ‘Het was: “Nee, dat doe ik niet!” Steve heeft in die twaalf jaar dat ik hem gekend heb maar vier of vijf keer tegen mij geschreeuwd. Dit was één van die keren. Maar een egoïstische persoon zou nooit zo’n geantwoord hebben gegeven.’

Steve Jobs onderging in maart 2009 overigens een andere levertransplantatie. In 2011 overleed hij.

Andere onthullingen uit de nieuwe Steve Jobs-biografie:

1. Jobs wilde Yahoo overnemen

Met Bob Iger, ceo van The Walt Disney Company en een goede vriend van de gewezen Apple-baas, besprak Steve Jobs overnames. Hij was onder meer geïnteresseerd in Yahoo, waarmee hij een front wilde vormen tegen Google op de markt van de zoekmachines. Uiteindelijk werd daar van af gezien.

2. ‘Apple zal nooit nog een tv maken’

In de jaren negentig lanceerde Apple de Macintosh TV, die op een sisser uitdraaide. ‘Ik hou gewoon niet van televisie. Apple zal nooit nog een tv maken’. Dat zei Steve Jobs in 1997 tegen Apple-designer Jony Ive, zo vertelt die laatste in het boek. ‘Het was de eerste keer dat ik te maken kreeg met de koude beslissingen van Steve Jobs’, aldus nog Ive.

(‘I finally cracked it’, zou Jobs veel later wel over televisies zeggen in Walter Isaacsons biografie.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content