“Toekomst Ordina is onzeker”

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

“Ordina zal niet instorten, maar de toekomst van het bedrijf is onzeker.”

“Ordina zal niet instorten, maar de toekomst van het bedrijf is onzeker.” Dat zegt analistenfirma IDC in een scherpe marktanalyse.

IDC is van mening dat “Ordina nog erg hard zal moeten werken in en na 2011 om een duurzame, onafhankelijke toekomst te hebben.” Meer nog: “IDC gelooft nog steeds dat een grote herstructurering of zelfs een verkoop van Ordina, in z’n geheel of in stukken, onvermijdelijk is binnen de komende drie jaar.”

De marktanalyse van IDC volgt na de povere jaarresultaten van it-dienstenbedrijf Ordina. Het bedrijf leed een nettoverlies van 7 miljoen euro en de omzet kreeg een dreun van 15 procent, om uit te komen op 436 miljoen euro. De vooruitzichten waren nochtans beter dan veel analisten hadden verhoopt.

De huidige strategie, waarbij Ordina zich wilt positioneren als een lokale, top-3 ict-dienstenleverancier met internationale partnerships, volstaat volgens IDC niet. De analisten vragen zich af of je met die ‘lokale benadering’ sterker staat tegenover spelers met een heel breed portfolio die wereldwijd en tegen concurrentiële prijzen kunnen leveren.

IDC noemt het ‘lokale heldendom’, in een wereld van industrialisering, global sourcing en standaardisering, een nichepropositie. Maar, zo klinkt, in dat geval moet je ook nicheambities vooropstellen. “Klanten moeten van leveranciers als Ordina eisen dat ze afstappen van onrealistische ’top-3′-ambities en mikken op het verbeteren van nichecompententies die echt in het voordeel spelen van de klant.”

Overigens waren de cijfers bij Ordina België wel relatief degelijk. Het Belgische filiaal draaide in 2011 een omzet van 69 miljoen euro met een winst van 4 miljoen euro. In januari moest managing director Hans Vets wel onverwachts het bedrijf verlaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content