Toezichtsraad Facebook spreekt met klokkenluider Frances Haugen

Klokkenluider Frances Haugen. © Reuters

De raad van toezicht van Facebook, de Oversight Board, spreekt binnenkort met de oud-medewerkster die het socialmediabedrijf beschuldigt van onethisch handelen. Klokkenluider Frances Haugen zei onder meer dat Facebook winst belangrijker vindt dan het maatschappelijk belang. Ook zei ze dat het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp zo gesloten is dat zelfs de eigen Oversight Board niet goed weet wat zich intern afspeelt.

‘Gezien de ernstige beweringen van mevrouw Haugen over Facebook hebben we haar uitgenodigd om de komende weken met de raad te spreken’, meldt de toezichthouder. De Oversight Board zei verder te onderzoeken of Facebook wel volledig openheid van zaken gaf in eerdere antwoorden aan de raad.

‘Meer transparantie’

Haugen, die als Facebook-medewerker verantwoordelijk was voor het tegengaan van desinformatie, sprak vorige week met Amerikaanse Congresleden over vermeende misstanden bij haar voormalige werkgever. Ze zei dat Facebook buiten de Verenigde Staten maar matig optreedt tegen haatberichten, wat onder meer zou hebben bijgedragen aan etnisch gemotiveerd geweld in Myanmar en Ethiopië. Ook zou het bedrijf uit eigen onderzoek weten dat zijn apps, zoals Instagram, de geestelijke gezondheid van sommige jonge gebruikers schaden.

De Oversight Board hoopt op basis van de gesprekken met Haugen Facebook tot ‘meer transparantie en verantwoordelijkheid’ te kunnen bewegen, schrijft de raad. Facebook riep de raad in 2020 in het leven als orgaan dat controleert of het bedrijf zich wel aan de eigen regels houdt. In totaal zijn er twintig leden, onder wie de Deense oud-premier Helle Thorning-Schmidt en Nobelprijswinnares Tawakkol Karman.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content