Tommelein verwacht gezichtsherkennings-app Facebook Moments niet meteen in Europa

Bart Tommelein (Open VLD) © Belga Image

Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein verwacht niet dat Facebook zijn gezichtsherkennings-app Moments meteen beschikbaar zal stellen voor Europese gebruikers. Europa eist een opt-in mechanisme, waarbij de gebruiker voorafgaandelijke toestemming moet geven. Dat mechanisme ontbreekt vooralsnog.

Met Moments lanceerde Facebook onlangs in de VS een app die mensen kan herkennen op foto’s en hen kan taggen, en die kan vaststellen waar die mensen zijn en met wie. Hierdoor kan je sneller foto’s delen met je vrienden en kunnen zij ook foto’s toevoegen.

In de bevoegde Kamercommissie wilde SPA’er David Geerts van staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open VLD) meer duidelijkheid krijgen over Facebook Moments. Geerts erkende de voordelen van een dergelijke gezichtsherkennings-app – het is makkelijk in gebruik en je hoeft niet telkens zelf personen te taggen wanneer je een foto wilt delen met vrienden, gaf hij toe – , maar het wordt volgens hem wel problematisch indien deze tool voor andere doeleinden wordt gebruikt.

Opt-in mechanisme

Tommelein antwoordde dat de Ierse privacycommissie reeds haar twijfels heeft geuit over de verenigbaarheid van de applicatie met de Europese privacyredenen. Bovendien, stelde de staatssecretaris, heeft Richard Allen (de verantwoordelijk voor de Facebook Policy) de Europese vereiste van een opt-in mechanisme aanvaard. Dat betekent dat de gebruiker zijn uitdrukkelijke toestemming dient te verlenen voor de app. “Aangezien Facebook niet over zo’n mechanisme beschikt, is en zal de app vooralsnog niet beschikbaar gesteld worden voor Europese gebruikers”, meende Tommelein.

G29

Hij wees ook nog op een advies van de Europese groep van Privacycommissies (G29) uit 2012 dat waarschuwt voor de gevaren van gezichtsherkenning op sociale media. Zo beveelt de G29 onder meer aan dat de verantwoordelijke voor de verwerking het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie dient te omkaderen met een aantal specifieke waarborgen ter bescherming van persoonsgegevens, in het bijzonder biometrische gegevens.

Intussen heeft Facebook al een experimenteel nieuw foto-algoritme ontwikkeld dat u niet alleen aan uw gezicht kan herkennen, maar ook aan uw haar, kledij, lichaamsbouw of pose.

(Belga/MI)

Partner Content