Tommelein wil ‘privacy-afrekening’: “Operatoren en supermarkten moeten melden wat ze over u weten”

Bart Tommelein (Open VLD) © BELGA

Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open VLD) wil uw supermarkt en uw gsm-operator gaan verplichten om spontaan te melden wat ze allemaal over u weten, wat ze met die gegevens doen en hoe u uit hun databanken kunt stappen. Hij spreekt van een ‘privacy-afrekening’.

‘De klantenkaart in Colruyt of Delhaize dient niet alleen om u korting te geven, ze houdt ook uw aankoopgedrag bij om u aangepaste reclame te kunnen sturen’, zegt Bart Tommelein in De Standaard. ‘En de Belgacom- of Telenet-decoder registreert nauwkeurig uw kijkgedrag, om u op basis daarvan gerichte aanbiedingen te geven.’

‘Privacy-afrekening’

De staatssecretaris voor Privacy wil dat zulke bedrijven aan hun klanten melden wat ze over hen weten en wat ze met die gegevens doen. Hij pleit voor een ‘privacy-afrekening’: net zoals we jaarlijks onze belastingaangifte krijgen toegestuurd, wil Tommelein dat alle Belgen zo’n ‘privacy-afrekening’ krijgen.

‘Elke burger heeft het recht te weten in welke databank gegevens van hem zitten, wat daarmee gebeurt en hoe hij eruit verwijderd kan worden’, zegt Tommelein, die vindt dat de overheid daarbij een voorbeeldfunctie heeft.

Wetgeving rond drones

De staatssecretaris voor Privacy wil verder ook een wettelijk kader rond drones uitwerken, zo meldt hij nog in De Standaard. ‘Mét een registratiesysteem, zodat je weet van wie de drone is die boven je hoofd hangt.’ (Belga/MI)

Partner Content