Topman Google krijgt 100 miljoen dollar

Google CEO Sundar Pichai. © Reuters

Topman Sundar Pichai van Google heeft vorig jaar in totaal 100,5 miljoen dollar (bijna 90 miljoen euro) bijeengeharkt. Dat bleek dinsdag uit een melding van moederbedrijf Alphabet bij de Amerikaanse beurstoezichthouder.

Pichai kreeg 99,8 miljoen dollar in aandelen, die hij pas in 2017 te gelde mag maken. Dat kwam bovenop zijn basissalaris van 652.500 dollar. Bij zijn promotie kreeg hij al een beloningspakket van 199 miljoen dollar in aandelen die nog voorwaardelijk zijn.

Begin augustus werd bekend dat de internetreus opging in een nieuw conglomeraat aan bedrijven, Alphabet, onder leiding van Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin. Pichai, destijds nog verantwoordelijk voor besturingssysteem Android en internetbrowser Chrome, werd de voorman van Google.

Inclusief deze twee pakketten heeft Pichai inmiddels voor 635 miljoen dollar aan zogenoemde ‘restricted shares’ bij Alphabet binnengesleept. Daarnaast bezit hij nog eens voor 11,6 miljoen dollar aan aandelenopties.

Eric Schmidt, medebestuurder van Alphabet, ontving over 2015 in totaal 8,04 miljoen dollar, inclusief een salaris van 1,25 miljoen dollar en een bonus in contanten van 6 miljoen dollar. Financieel bestuurder Ruth Porat kreeg 31 miljoen, waarvan 25,1 miljoen dollar in aandelen. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content