Topman Oculus stapt op bij Facebook

De Oculus Go © .
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Facebook verliest weer een kopstuk van een overgenomen bedrijf. Topman en medeoprichter Brendan Iribe van 3D-brillenbedrijf Oculus is de laatste in een lange rij directeuren die het bedrijf verlaten.

Oculus is het bedrijf achter de Oculus Rift, een 3D-bril die onder meer bediend kan worden met twee handcontrollers. Facebook betaalde in 2014 2 miljard dollar voor het bedrijf.

Op zijn Facebookpagina laat Brendan Iribe, mede-oprichter van Oculus, nu weten dat hij het moederbedrijf verlaat. Waarom hij dat doet, zegt hij er niet bij. Hij is echter niet de eerste topman om na een overname bij Facebook te vertrekken. Eerder stapte ook zijn medeoprichter bij Oculus, Palmer Luckey, op zonder opgaaf van reden.

Iribe voegt zich zo ook aan een langer worden lijstje van start-up oprichters die liever niet op de loonlijst van Zuckerberg blijven eens hun bedrijf is opgekocht. Onlangs trokken Kevin Systrom en Mike Krieger, oprichters van Instagram, en Brian Acton en Jan Koum van WhatsApp de deur achter zich dicht.

Een en ander lijkt een zekere spanning aan te tonen in de hogere regionen van Facebook. Het bedrijf past, net als Google, namelijk een strategie toe waarbij de bedrijven die het overneemt zo zelfstandig mogelijk blijven. In plaats van jonge bedrijfjes helemaal te fuseren, worden ze een aparte ‘unit’, liefst met de oprichter nog altijd als baas, zodat ze kunnen blijven groeien. Die strategie lijkt hoe langer hoe minder te werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content