Topman Samsung 22 uur ondervraagd rond corruptieschandaal

Lee Jae-Yong, vicepresident van Samsung © Reuters

Een topman van Samsung is in Seoul 22 uur ondervraagd vanwege een corruptieschandaal rond president Park Geun-hye van Zuid-Korea. Vicevoorzitter Jay Y. Lee wordt verdacht van omkoping, berichtten Zuid-Koreaanse media.

Lee zou topbestuurders van Samsung onder meer hebben opgedragen om dubieuze organisaties te financieren die werden gerund door Choi Soon-sil, een vertrouwelinge van president Park. De 48-jarige topman zou daar volgens The Korea Herald politieke en zakelijke gunsten voor terug hebben gekregen.

De vicevoorzitter verliet na zijn verhoor vrijdagochtend het kantoor van de aanklagers in de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Lee leek zich niet te hebben omgekleed sinds hij het gebouw een dag eerder was binnengegaan. Ook slapen zat er gedurende de 22 uur niet in. ”Geen van hen, aanklagers of Lee, sliep voordat het verhoor voorbij was”, zei een functionaris van het Openbaar Ministerie.

Door het schandaal wordt Samsung meegesleurd in een schandaal dat Zuid-Korea al enkele maanden in de ban houdt. Dat draait rond de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye en de invloed die haar vertrouwelinge Choi Son-sil op haar politieke beslissingen kon uitoefenen. Choi zou haar positie als trouwe vriendin van Park misbruikt hebben om grote Koreaanse bedrijven te overhalen tientallen miljoen dollars over te dragen aan vage stichtingen. Iets dat verdacht veel op omkoping lijkt.

Choi zou zich bovendien met staatszaken hebben bemoeid en inzage gekregen hebben in regeringsstukken. Ze werd op op 3 november gearresteerd wegens machtsmisbruik en fraude. Het Zuid-Koreaanse parlement heeft besloten een afzettingsprocedure tegen president Park te beginnen na massaprotesten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content