‘Topsmartphone’ Z10 duwt BlackBerry de dieperik in

BlackBerry heeft in het tweede kwartaal een verlies van bijna 1 miljard dollar geleden. Dat ligt voor een stuk aan de Z10-smartphone die niet aansloeg bij consumenten. De omzet halveerde nagenoeg.

De Canadese smartphone-bouwer BlackBerry heeft een verlies van bijna 1 miljard dollar (738 miljoen euro) opgetekend in het tweede kwartaal van 2013. Dat komt vooral door een afschrijving van circa 934 miljoen dollar op de voorraad Z10-smartphones. De omzet halveerde nagenoeg. Dat blijkt uit de definitieve resultaten die het bedrijf naar buiten heeft bracht.

Het nettoverlies kwam uit op 965 miljoen dollar, in vergelijking met een verlies van 84 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet daalde met 49 procent tot 1,6 miljard dollar.

‘Topsmartphone’ is boosdoener De Z10-smartphone, het begin dit jaar aangekondigde ’toptoestel’ dat de positie van BlackBerry op de smartphonemarkt mede moest heroveren, is de grote boosdoener. De telefoon sloeg niet aan bij consumenten, waarna het Canadese bedrijf besloot ongeveer 934 miljoen dollar af te schrijven op de voorraad.

“We zijn zeer teleurgesteld over de resultaten en hebben een reeks verstrekkende maatregelen aangekondigd”, aldus bestuursvoorzitter Thorsten Heins. Het bedrijf ontslaat onder meer 4.500 werknemers, of ongeveer 40 procent van het totaal.

“BlackBerry blijft financieel sterk” Hoewel sommige activiteiten volgens de topman “onzekerheid” creëren, benadrukt hij dat BlackBerry er financieel sterk voor staat. Het bedrijf beschikt over 2,6 miljard dollar in contanten en is schuldenvrij.

BlackBerry gaat zich in de toekomst vooral richten op de zakelijke markt, onder meer met de levering van servers. Het bedrijf installeerde tot dusver meer dan 25.000 servers voor de dienst BlackBerry Enterprise Service 10. Eind juli stond de teller nog op 19.000 stuks.

Grootaandeelhouder Fairfax Financial Holdings ziet het nog zitten met het bedrijf en wil het samen met andere investeerders van de beurs halen. De groep biedt 9 dollar per aandeel, waarmee BlackBerry gewaardeerd wordt op 4,7 miljard dollar. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content