Tor Project verwijdert 800 gedateerde servers

.

Zo’n 13,5 procent van de servers in het Tor-netwerk, dat anoniem surfen toelaat en zo ook toegang geeft tot het dark web, worden binnenkort geschrapt.

Het team achter Tor kondigt aan dat het iets meer dan 800 servers vanaf november schrapt omdat ze verouderde versies draaien. In totaal zijn er zo’n zesduizend servers die het netwerk van het Tor Project ondersteunen.

Aanvankelijk, in september, ging het nog op 1276 servers, maar na verwittigingen van het Tor Project zelf daalde het aantal tot iets meer dan achthonderd. zo’n 750 ervan zijn tor middle relays, 62 ervan zijn exit relays.

Vanaf november krijgt Tor een software-update waardoor verbindingen met verouderde (end-of-life) serverversies worden geweigerd. De versies die nu nog worden ondersteund zijn 0.2.9.x, 0.3.5.x, 0.4.0.x, 0.4.2.x en 0.4.2.x.

De voornaamste reden van de schrapping is dat servers met oudere versies kwetsbaar zijn voor aanvallen en minder securitymogelijkheden hebben. Zo is er sinds 2018 een extra bescherming tegen denial-of-service-aanvallen. Daardoor maken verouderde versies het Tor-netwerk, dat anonimiteit als een van zijn belangrijkste eigenschappen heeft, kwetsbaar.

De impact op het netwerk is volgens de organisatie beperkt. De relays die worden geschrapt zijn vandaag goed voor 12 procent van de bandbreedte. De Exit relays die worden geschrapt zijn 1,68 procent van het buitengaand verkeer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content