Tor weert Daily Stormer niet van dark web

Tor is een open netwerk voor anonieme communicatie gebaseerd op een techniek genaamd onion routing. © .

Neonazisite Daily Stormer is uitgeweken naar het dark web en is ondergronds alleen te lezen via het Tor-netwerk. In theorie althans, want de haatsite wordt daar voortdurend offline gehaald door DDoS-aanvallen.

The Tor Project, de organisatie achter het netwerk laat op zijn blog weten ‘boos en geschokt te zijn en te walgen over alles waar deze racisten voor staan en wat ze doen’.

Toch wil het projectteam geen censuur toepassen. ‘Het zou niet goed zijn als iemand controleert wie gebruik mag maken van Tor en wie niet. Tor is ontworpen om mensenrechten en privacy te beschermen door te voorkomen dat iemand dingen kan censureren.’

Een anonieme hacker denkt daar duidelijk anders over. Sinds de nazisite naar het dark web verhuist is, ligt hij al dagenlang offline ten gevolge van DDoS-aanvallen. Doordat iemand een enorme hoeveelheid kleine pakketjes naar de server stuurt, raakt de website overbelast.

The Daily Stormer was betrokken bij de gewelddadige protesten in Charlottesville. Daarbij kwam een tegendemonstrant om het leven. Dat slachtoffer werd op de site beledigd en belachelijk gemaakt. Daarna hebben techbedrijven onder meer de domeinregistratie, de cyberbescherming en andere dienstverlening aan de site ingetrokken. Daarmee schepten ze een precedent en dat leidde tot een debat over de macht van techbedrijven en de vrijheid van meningstuiting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content