Toshiba schraapt geld bijeen om beursnotering te houden

© Toshiba
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Toshiba heeft een plan aangekondigd om 5,4 miljard dollar (4,6 miljard euro) op te halen die het nodig heeft om zijn beursnotering op de Tokyo Stock Exchange (TSE) te houden.

Het bedrijf wilt het nodige geld zoeken door nieuwe aandelen uit te geven en zo de gaten opvullen die geslagen werden door het bankroet van de nucleaire poot in de VS. De regels van TSE stellen namelijk dat een bedrijf dat twee jaar lang in het rood staat, van de beurs wordt gegooid. De aandelenkoers van Toshiba zakte meteen met vijf procent na de aankondiging.

Toshiba, dat al een tijdje de schandalen en vergissingen aan elkaar rijgt, heeft nog tot maart om terug op zijn pootjes terecht te komen. De verkoop van nieuwe aandelen is dan ook vooral een kortetermijnoplossing om op de beurs te blijven, terwijl de grotere deal (de verkoop van de chipafdeling) wordt afgerond. Toshiba besloot eerder om zijn NAND-Flash geheugenchips te verkopen aan een groep rond Bain Capital voor 18 miljard dollar(15,3 miljard euro). Die verkoop zou Toshiba’s problemen kunnen oplossen, maar de afronding duurt erg lang, omdat verschillende overheidsinstanties zich er eerst over moeten buigen, en omdat het ondertussen nog in proces ligt met die andere geheugenchipmaker Western Digital, dat de verkoop aanvecht.

Toshiba verwacht alvast niet dat het tegen maart in orde komt, en moet dus andere manieren vinden om de 6,7 miljard op te halen die nodig zijn om zijn beursplaatsje warm te houden. De goede lezer merkt op dat het huidige aandelenplan dat ook niet gaat halen, maar het bedrijf rekent ook op enkele belastingstegoeden. Daarmee zou het totale bedrag op 7,5 miljard dollar komen.

Het Japanse Toshiba kwam in de problemen nadat zijn nucleaire unit Westinghouse gigantische verliezen opstapelde. Als de aandelenverkoop lukt, is dat alvast goed nieuws voor Toshiba, dat zo zijn onderhandelingspositie met onder meer Western Digital zou verbeteren, of het alvast rustiger aan kan doen zonder aanstormende deadline voor maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content