Tot 37 maanden cel voor phishingbende die in België actief was

© iStock

Scott O. (35) – die deel uit maakte van een phishingbende die vooral in Nederland actief was maar ook in België zeker vier slachtoffers maakte – is door de correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot 37 maanden cel.

Op 21 augustus 2012 kreeg een vrouw een e-mail gekregen die afkomstig leek van de ING-bank. Daarin werd haar gevraagd via een link haar identiteitsgegevens en ING-ID over te maken. Een dag later kreeg ze een telefoontje van iemand die zich uitgaf voor een bankbediende. Hij vertelde haar dat er problemen waren met het internetbankieren. De vrouw moest gegevens invoeren in haar kaartlezer en dan doorgeven wat er op het scherm verscheen.

De vrouw was argwanend en belde naar haar bank. Er was 7.750 euro van haar zichtrekening op de rekening van Margaret A. (42) gestort en 9.200 euro op die van Justice F. (30). Een derde overschrijving van 9.100 euro kon nog worden tegengehouden. De rekeningen van Margaret A. en Justice F. werden geblokkeerd.

Er doken nog drie slachtoffers op, die via dezelfde werkwijze 3.000 euro, 1.410 euro en 4.000 euro afhandig waren gemaakt. De bedragen belandden op de rekeningen van Judith O. (33), Justice F. en Scott O.

Die laatste kon gelinkt worden aan een Nederlandse phishingbende. Zijn medebeklaagden hadden hun rekeningen ter beschikking gesteld. Van zodra ze het gestolen geld hadden afgehaald, deden ze aangifte van verlies of diefstal van hun kaart om zich in te dekken.

Justice F. kreeg een jaar cel, Margaret A. een jaar met uitstel en Judith O. een werkstraf van 60 uur. En Scott. O is nu dus veroordeeld tot 37 maanden cel.

Alle slachtoffers zijn intussen vergoed.

Partner Content