Tot dusver 109 jobs weg bij Swift

Bij Swift, dat instaat voor het berichtenverkeer tussen banken, zijn in België binnen het eerder aangekondigde besparingsprogramma al 109 voltijdse equivalenten (FTE’s) verdwenen.

Bij Swift, dat instaat voor het berichtenverkeer tussen banken, zijn in België binnen het eerder aangekondigde besparingsprogramma al 109 voltijdse equivalenten (FTE’s) verdwenen.

Nadat precies een jaar geleden de eerste tekenen van de crisis ook bij Swift zichtbaar werden – met voor het eerst sinds de oprichting van het bedrijf een daling van het aantal transacties over het netwerk – is er nog niet al te veel beterschap. Het aantal in 2009 verwerkte transacties bleek uiteindelijk zelfs 2,4 procent lager te liggen dan een jaar eerder (op 3,76 miljard). Dat terwijl eigenlijk een groei verwacht werd van 9 procent. Die cijfers zijn de verklaring voor een eerder aangekondigd besparingsprogramma bij Swift, onder meer in de hoofdzetel in Terhulpen.

De vakbonden bonden in september de kat de bel aan en waarschuwden voor het scenario van 300 ontslagen in België, druppelsgewijs gespreid over 2 jaar. Dat werd tegengesproken door Swift zelf, dat het zelf had over een vermindering van het aantal FTE’s met 20 procent (zo’n 240 mensen) wereldwijd weliswaar. De kostenbesparing zou zo 90 miljoen euro moeten bedragen tegen 2011.

Vandaag blijkt dat in België alleen het voorbije jaar al 109 FTE’s verdwenen zijn. Daarvan zijn er 68 ontslagen en de rest vrijwillige vertrekkers, mensen die op vervroegd pensioen gingen en van wie tijdelijke contracten werden stopgezet. De herstructurering wordt dit jaar verdergezet, aldus Swift-woordvoerder Euan Sellar.

Gisteren kwam er ook meer duidelijkheid over een andere prangende kwestie bij Swift, met name die van de toegang van de Amerikaanse overheid tot de intra-Europese bankgegevens van Swift. Vier jaar geleden raakte bekend dat de Amerikanen inzage kregen in gegevens van Swift. De VS willen de gegevens gebruiken om de financiers van terroristen aan te pakken. Een nieuw akkoord drong zich op omdat Swift zijn server had verhuisd van de VS naar Europa. Begin februari zou een voorlopig akkoord voor 9 maanden in werking treden, maar de Europese parlementsleden gaven de voorbije week alsnog aan niet tevreden te zijn, vooral uit privacyoverwegingen. De stemming van donderdag voor het volledige halfrond moest uitsluitsel brengen. Uiteindelijk verwierp het Europarlement het interimakkoord definitief met 378 tegen 196 stemmen (en 30 onthoudingen).

Als het aan Swift lag, zo stelde woordvoerder Sellar vóór de stemming, volstond het akkoord tussen de VS en de EU wel. “Voor ons is de bescherming van onze klantendata van belang. Het akkoord kwam tegemoet aan die bezorgdheid”, stelt Sellar. “Bij de europarlementsleden heersen nog andere zorgen, onder meer over de privacy van de individuele burgers. Wij schikken ons naar de Europese regels, wat er ook beslist wordt.” Na de stemming in het parlement bevestigde het bedrijf die laatste uitspraak nogmaals in een officieel communiqué.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content