Total Boox: je betaalt wat je (digitaal) leest

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Een Israëlisch bedrijfje heeft een leesapp ontwikkeld waarbij de gebruiker uitsluitend betaalt voor de pagina’s die hij leest.

Een Israëlisch bedrijfje heeft een leesapp ontwikkeld waarbij de gebruiker uitsluitend betaalt voor de pagina’s die hij leest.

Terwijl het in Vlaanderen nog niet echt wil lukken met het e-boek – het marktaandeel wordt geschat op een schamele 0,6 à 0,7 procent -, neemt het digitale boek op internationaal gebied een steeds hogere vlucht. Bijgevolg is de boekenwereld naarstig op zoek naar een leefbaar digitaal verdienmodel.

Zo sloegen de grote uitgeverijen Penguin Group en Random House eerder deze week de handen in elkaar om samen ook op de e-boekenmarkt een sterkere positie te kunnen verwerven. Daarnaast ontwikkelden enkele start-ups waaronder het Spaanse 24Symbols en het Nederlandse Yindo een soort ‘Spotify voor digitale boeken’. En dichter bij huis bood de Vlaams-Nederlandse auteur Ivo Victoria zijn debuut in 2009 digitaal aan voor een vrij te bepalen prijs – het model waarmee de Britse band Radiohead twee jaar eerder een bom legde onder het traditionele businessmodel van platenfirma’s.

Het Israëlische Total Boox heeft nu een variant op dit model bedacht: de lezer hoeft enkel te betalen voor de pagina’s die hij leest. Wie slechts tien procent van een boek leest, betaalt tien procent van de totale boekenprijs. De software van Total Boox houdt bij hoeveel digitale pagina’s een gebruiker leest.

“Op dit moment is ‘eerst betalen, dan lezen’ het dominante commerciële model in de e-boekwereld”, schrijft Total Boox op zijn website. “Er wordt verwacht van de lezer dat hij betaalt om toegang te krijgen tot een boek, ook al leest hij het niet uit omdat hij het niet goed vindt. Dat is een onnodig model uit de printwereld dat de markt verstoort, het ontdekken van boeken bemoeilijkt en lezen afremt. Met onze ‘eerst lezen, dan betalen’-strategie, betaalt de lezer de waarde dat het boek voor hem heeft.”

Er is al een bètaversie van de Total Boox-app beschikbaar in de Google Play Store. De volwaardige applicatie, met “duizenden titels”, komt begin 2013 beschikbaar voor meerdere platforms.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content