Toyota investeert in Didi

.
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Toyota investeert 600 miljoen dollar in Didi Chuxing, de Aziatische ritjesdienst. De twee bedrijven gaan ook een joint venture opstarten rond het leveren van autodiensten aan Didi’s chauffeurs.

Toyota heeft zo’n 600 miljoen dollar kapitaal ingebracht bij Didi Chuxing, de Chinese autodeeldienst. Dat maakt Didi zelf bekend. Bovendien gaan de twee bedrijven, samen met GAC Toyota, een joint venture starten om autodiensten te leveren aan chauffeurs van Didi’s platform. GAC Toyota is zelf al een joint venture tussen Toyota en GAC Group, een van China’s grootste autobouwers.

De twee bedrijven werken al langer samen. Didi en Toyota zeiden vorig jaar al dat ze zouden samenwerken aan diensten die technologie van Toyota inzetten voor het autodeelplatform. Het gaat dan onder meer om software voor zelfrijdende wagens, elektrische batterijen enzovoort.

Didi is bovendien niet het enige autodeelplatform waarin Toyota investeert. Het leverde eerder al kapitaal aan onder meer Uber en JapanTaxi. Voor Didi is het dan weer een van meerdere partnerschappen die het bedrijf heeft afgesloten met autobouwers. Zo startte het eerder al de D-Alliance, waarin Toyota zit, naast Volkswagen, Renault-Nissan-Mitsubishi en verschillende Chinese autobouwers. Die D-Alliance moet werken aan een platform voor nieuwe energie, en technologie rond kunstmatige intelligentie en mobiliteit.

In Azië, en dan vooral in China, lanceren steeds meer autobouwers zelf hun eigen platformen voor autodelen. Didi stelde zijn platform eerder dit jaar open voor die verschillende fabrikanten en lijkt ook steeds meer met hen verweven te raken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content