Toyota roept bijna 5.000 Prius III-wagens terug in België voor software-update

© Belga

Toyota roept 1,9 miljoen wagens van het type Prius III terug voor een software-update. In België gaat het om 4.689 wagens in België.

De Japanse autoconstructeur Toyota roept 1,9 miljoen wagens van het type Prius terug voor een software update. Het betreft auto’s van de derde generatie, geproduceerd tussen januari 2009 en februari 2014. In Europa gaat het om 130.000 voertuigen en 4.689 wagens in België. Dat maakte Toyota bekend.

Elke Prius is uitgerust met een invertor/convertor. Die zet energie uit de batterij om in bruikbare energie voor de elektromotoren – en omgekeerd. In de invertor/convertor bevindt zich een onderdeel dat in zeer uitzonderlijke gevallen bij grote spanningswisselingen stuk kan gaan. Wanneer dit fenomeen zich voordoet, schakelt het voertuig over in veiligheidsmodus waarbij de waarschuwingslichtjes van het dashboard gaan branden en de prestaties van de aandrijflijn beperkt worden. In zeldzame gevallen kan de wagen ook stoppen met functioneren. Door een update van de software die de invertor/convertor beheert, wordt dit fenomeen opgelost, aldus Toyota.

Wereldwijd liepen er tot op heden 450 schaderapporten binnen van het betrokken onderdeel op 1,9 miljoen betrokken wagens. Uit veiligheids-en kwaliteitsoverwegingen heeft Toyota beslist de wagens terug te roepen. De 4.689 Belgische eigenaars van een Prius III zullen per brief uitgenodigd worden voor de software-update, die zo’n 40 minuten duurt.

Enkel de Prius III gebruikt deze software, benadrukt Toyota nog. (Belga/MI)

Partner Content