Toyota roept wagens terug voor software-update

In België worden 4.100 iQ’s teruggeroepen.

In België worden 4.100 iQ’s teruggeroepen.

De Japanse autobouwer Toyota roept in Europa en Japan meer dan 135.000 wagens terug omwille van een mogelijk defect in het stuursysteem. Het gaat om de modellen iQ en Passo. Die laatste wordt enkel in Japan verkocht. In België worden 4.100 iQ’s teruggeroepen.

Van de iQ worden 71.000 wagens teruggeroepen in Europa en 24.156 in Japan. In Japan roept de constructeur 40.464 Passo’s terug. Volgens een Japanse bedrijfswoordvoerster zijn er nog geen gewonden gevallen omwille van het defect. In Japan zijn 37 gevallen gemeld, in Europa geen enkel.

Het gaat om een foutje in het computerprogramma dat de stuurbekrachtiging aanstuurt en dat zich enkel in Japan heeft gemanifesteerd. Bij het overschrijden van sommige Japanse wegmarkeringen ontstaat er een trilling met specifieke frequentie waardoor een alarmlichtje aanspringt en het sturen harder wordt, verduidelijkt de Belgische woordvoerder van Toyota. Het probleem wordt verholpen met een software-update. De woordvoerder spreekt van “eerder een serviceactie dan een veiligheidscampagne”. In België worden 4.100 iQ’s teruggeroepen, of ongeveer alle wagens van dat type verkocht in ons land.

Toyota heeft de voorbije maanden al tal van terugroepacties moeten doorvoeren, onder meer omwille van problemen met het gaspedaal. Twee weken geleden werden wereldwijd nog 1,53 miljoen wagens teruggeroepen voor een probleem met de remmen waarbij remvloeistof kon ontsnappen.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content