Toyota steekt miljard in kunstmatige intelligentie

© BELGA

Toyota zet een nieuwe onderneming op in Silicon Valley voor het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie. Het doel is het automerk eigen technologie te leveren voor robotauto’s en robots die helpen in en om het huis.

Toyota steekt verdeeld de komende 5 jaar maar liefst 1 miljard dollar in het project, genaamd Toyota Research Institute (TRI). Het gaat voor Toyota om een radicale ommezwaai. Tot nog toe stond het bedrijf nogal sceptisch tegenover zelfsturende auto’s. President Akio Toyoda zei onlangs nog dat hij pas wilde investeren in robotauto’s wanneer deze de mens kunnen verslaan in een 24 uurs race. Maar hij ging om toen hij zich realiseerde bij de planning voor de Paralympische Spelen – die in 2020 in Tokio worden gehouden – dat juist lichamelijk gehandicapten enorm kunnen profiteren van deze technologie, zo blijkt uit een interview met Reuters. TRI richt zijn onderzoeksinspanning vooral op het voorkomen van ongelukken en de hulp aan ouderen en minder validen in en rond het huis.

Intensieve samenwerking met Amerikaanse instituten

TRI krijgt een hoofdvestiging in de buurt van Stanford University in Silicon Valley en er komt nog een tweede vestiging aan de andere kant van de VS in Boston in de buurt van het Massachussets Institute of Technology (MIT). Toyota had eerder al aangekondigd te willen samenwerken met deze twee universiteiten. Toyota heeft als CEO Gill Pratt aangesteld, die bekendheid verwierf met de Robotics Challenge van DARPA, het onderzoeksinstituut van de Amerikaanse defensie, meldt The Verge. Toyota is de grootste autoproducent in de wereld.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content