Traditionele pc-markt stort helemaal in

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Onderzoeksbureau Gartner gaat voor dit jaar uit van een daling met 10,6 procent in de verkoop van traditionele pc’s. Ultramobiele computers doen het wel goed.

Dat de pc-markt zwaar onder druk staat en alsmaar meer ingepalmd wordt door de tablet, is al lang geen geheim meer. Toch blijven analisten hun verwachtingen alsmaar weer naar beneden bijstellen voor wat betreft de verkoop van traditionele desktops en notebooks. Zo mikte IDC op een daling van -1,3 procent maar dat werd vorige maand nog bijgesteld naar -7,8 procent.

Onderzoeksbureau Gartner ziet een zelfde trend maar spreekt nu zelfs over een daling met 10,6 procent in het vermoedelijke aantal verscheepte pc’s voor het einde van dit jaar. Het aantal verscheepte tablets zou daarentegen met 67,9 procent toenemen.

Forse daling

Wanneer je de pc’s, tablets, smartphones allemaal tesamen telt, is de totale ‘devices’-markt wereldwijd goed voor zo’n 2,35 miljard stuks in 2013, rekent Gartner ons voor. Dat is een toename met 5,9 procent vergeleken met 2012. De markt wordt daarbij uiteraard gedreven door de verkoop in tablets (+67,9%) en smartphones, terwijl de pc-markt sterk achteruit gaat (-7,3%). Tel je het segment van ultramobiele computers niet mee in het cijfer van de pc-markt, dan is er zelfs sprake van een daling met 10,6 procent. Uitgedrukt in het aantal verscheepte pc’s, zullen er dat dit jaar nog 305 miljoen stuks zijn waar er dat vorig jaar 341 miljoen waren. In 2014 verwacht Gartner dat de verkoop van traditionele pc’s verder zal blijven dalen tot nog 289 miljoen systemen: slechts een fractie dus van de totale devices-markt die in 2014 tot 2,5 miljard toestellen zal groeien.

Ultramobiel doet het goed

Pc-verkopers kunnen zich dus wel optrekken aan de vrij goede cijfers voor ‘ultramobiles’. Denk dan bijvoorbeeld aan de slates met Windows of de hybride-pc’s die met alternatieve besturingssystemen werken als Google Chrome OS of Android. Dit verklaart meteen waarom steeds meer pc-fabrikanten nu ook laptops of convertibles uitbrengen met een Google-besturingssysteem. In absolute cijfers uitgedrukt, gaat het weliswaar nog niet om een grote massa. Vorig jaar was het segment van ultramobiele computers goed voor bijna 10 miljoen stuks. Dit jaar wordt dat aantal vermoedelijk verdubbeld, en ook voor 2014 gaat Gartner opnieuw uit van een verdubbeling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content