Transics cyclisch genekt op Euronext
Op de Brusselse beursvloer kreeg boordcomputerproducent Transics een dreun van 31,8 procent na de publicatie van zeer zwakke kwartaalcijfers en teleurstellende vooruitzichten.
Op de Brusselse beursvloer kreeg boordcomputerproducent Transics een dreun van 31,8 procent na de publicatie van zeer zwakke kwartaalcijfers en teleurstellende vooruitzichten.
Door de koersval noteert Transics tegen het laagste niveau sinds zijn beursintroductie van juni 2007 en bedraagt de beurskapitalisatie nog nauwelijks 44 miljoen euro.
De plotse achteruitgang op de Europese markten na de zomermaanden heeft het bedrijf in snelheid genomen. De zeer cyclische transportsector heeft als één van de eerste de vertraging gevoeld. Veel transporteurs hebben dan ook investeringen en bestellingen uitgesteld, zeker in vrij dure producten zoals die van Transics. De kredietmoeilijkheden hebben het proces nog versneld. De jarenlange verwachting dat deze markt met 15 procent zou groeien, moet worden bijgesteld.
De omzet in het derde kwartaal kwam op 9,1 miljoen euro uit, 18 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. De zomermaanden zijn traditioneel minder maar in tegenstelling tot vorige jaren kwam er geen herstel in september.
De recurrente inkomsten eenmaal de boordcomputers zijn geïnstalleerd, goed voor een vierde van de omzet, hebben de terugval enigszins kunnen beperken. In het huidige kwartaal moet niet direct op beterschap worden gerekend. De transportsector voelt de crisis almaar harder gezien de recente bewijzen van de inzinking van de truckverkoop. Voor de telematicagroep zat er niet anders op dan zijn omzetverwachting voor 2008 te verlagen van 53 à 56 miljoen euro tot 43,5 miljoen euro. Een terugval van om en bij de 20 procent. De vertraging versnelt met andere woorden verder.
De vertraging komt op een slecht moment omdat Transics dit jaar enorm heeft geïnvesteerd in zijn sales and marketing en in zijn geografische verspreiding. De bedrijfskasstroommarge zal dan ook flink terugvallen van de eerder aangegegeven 26,3 en 27,3 procent tot 20 procent.
Bron: Trends.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier