Trimble koopt Gatewing

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De Gentse topografiespecialist Gatewing werd gekocht door het Amerikaanse Trimble.

De Gentse topografiespecialist Gatewing werd gekocht door het Amerikaanse Trimble.

Het Gentse Gatewing heeft sinds zijn oprichting in 2008 een hoge vlucht genomen met een geïntegreerd landmetingssysteem bestaande uit een zelf ontwikkeld onbemand vliegtuigje, en bijhorende dataverwerkingssoftware. Met de Gatewing X100 kunnen gebruikers snel en goedkoop vrij grote gebieden in kaart brengen, met het oog op het uitvoeren van grote werken en dies meer. Het onbemande vliegtuigje beschikt daarvoor over digitaal waarnemingsmateriaal en een nauwkeurig positiebepalinssysteem. Vervolgens kunnen met de ‘Stretchout’ software de bekomen data snel worden geïnterpreteerd, inclusief volumetrische informatie. Bijzonder is dat het vliegtuigje werd ontwikkeld om vlot te kunnen worden ingezet (waarbij Gatewing zelfs zo ver ging om op Europees niveau deel te nemen aan het beslissingsproces rond de vliegmodaliteiten van onbemande vliegtuigjes).

De overnemer is Trimble, een Amerikaanse bedrijf met hoofdzetel in Sunnyvale, Californië. Opgericht in 1978 (door drie ex-HP’ers) heeft het bedrijf zich steeds toegelegd op ‘location-based’ toepassingen op basis van de nieuwste en meest nauwkeurige positiebepalingssystemen.

Zo ontwikkelde Trimble al vanaf 1982 toepassingen op basis van het Amerikaanse gps-systeem. In de voorbije jaren kende het bedrijf een sterke groei, onder meer door de overname van een hele reeks bedrijven en bedrijfjes. Zo is Gatewing al het derde bedrijf dat dit jaar wordt overgenomen. In het boekjaar 2010 noteerde Trimble een omzet van 1,3 miljard dollar. Het bedrijf heeft een Benelux-vestiging met zetel in Eersel (bij Eindhoven).

Voor de overname deed Gatewing nog geen zaken met Trimble, maar was “dat bedrijf wel al eens langs gekomen,” aldus Fries Porteman, marketing manager, met het oog op de ontwikkeling van een eigen product.

Uiteindelijk besloten ze Gatewing te kopen omdat het Gentse bedrijf al een oplossing biedt die precies in het gamma van Trimble past, met een uiterst professionele omkadering. Zo heeft Gatewing een voltijdse kracht – de ‘flight operations officer’ – die zich toelegt op het gebruik en wettelijke richtlijnen rond onbemande vliegtuigjes voor bedrijfsdoeleinden.

Gatewing zal als dochterbedrijf van Trimble op onafhankelijke wijze zijn activiteiten verder zetten, met behoud van het huidige management. CEO Maarten Vandenbroucke wordt Gatewing president bij Trimble. De activiteiten, inclusief ontwikkeling en productie, blijven in Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content