Truck ICT Award voor Thys

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Het tanktransportbedrijf Thys won de Truck ICT Award 2012, voor zijn uiterst doorgedreven en innovatief aanwenden van vaste industriewaarden.

Het tanktransportbedrijf Thys won de Truck ICT Award 2012, voor zijn uiterst doorgedreven en innovatief aanwenden van vaste industriewaarden. In de voorbije jaren heeft de transportsector in snel tempo een breed gamma van ict-technologieën omarmd, om de moordende concurrentie in deze industrie aan te kunnen en de klanten een betere en meer uitgebreide service te bieden. Het magazine Truck&Business, uitgegeven door MMM Business Media, kent dan ook al een aantal jaren een Truck ICT Award toe om de beste inspanningen op ict-gebied in de transportsector te lauweren.

De jury, waarin ook een vertegenwoordiger van Data News zetelt, kende dit jaar de award toe aan Tanktransport Thys, een bedrijf uit Merksem gespecialiseerd in het transport van vloeibare levensmiddelen. Zoals andere bedrijven uit de sector, heeft Thys geïnvesteerd in een Transport Management Systeem (van Wolters Kluwer), ondersteund met boordcomputers van marktleider Transics. Tot zo ver niets bijzonders, kan men stellen.

Waarin Thys zich onderscheidt van concurrenten is hoe die faciliteiten als platform voor bijkomende informatie en diensten worden aangewend. Zo kunnen de boordcomputers ook de bandenspanning van de voertuigen registreren en verwerken, wat heel wat manueel controlewerk in de werkplaats uitspaart.

Het leidt tevens tot meer veiligheid (het voorkomen van klapbanden) en een lager brandstofverbruik. Wat dat laatste betreft, wordt tevens de informatie uit de ritbeschrijvingen aangewend om de chauffeurs een ecologischer rijgedrag bij te brengen. Andere voorbeelden van innovatief gebruik betreffen een verbeterde opvolging van de temperatuur van de lading, en meer informatie aan de klanten over de reinigingsbeurten van de tankwagens.

De editie 2012 van de Truck ICT Award ontving overigens verschillende projecten – zoals onder meer van transport- en logistiekbedrijf Essers – die aantonen dat zowel grote als kleinere bedrijven in deze sector het ict-gebeuren als een vitaal onderdeel van hun dagelijkse werking zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content