Trump krabbelt terug over samenwerking met Rusland voor cyberbeveiliging

Trump ontmoette Poetin vorig weekend voor het eerst (als Amerikaans president) op de G20-top in Hamburg © REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump is teruggekomen op zijn woorden om samen met Rusland een dienst tegen cyberaanvallen op te richten.

In een tweet liet Trump weten dat een gezamenlijke cyberdienst niet mogelijk is. ‘Het feit dat president Poetin en ik een cyberveiligheidsdienst bespraken, betekent niet dat ik denk dat het mogelijk is. Het kan niet’, verduidelijkt Trump zichzelf.

Dat was enkele uren nadat hijzelf het bericht de wereld in stuurde dat hij en Poetin tijdens de G20-top in Hamburg spraken over de mogelijkheid om samen een dienst op te richten. Die zou vooral moeten toezien op aanvallen van hackers tijdens verkiezingen. Volgens Trump was de tijd gekomen om ‘constructief samen te werken met Moskou’.

Domste idee ooit?

De uitspraak van Trump was opvallend, aangezien de Verenigde Staten ervan uitgaan dat Rusland zich gemengd heeft in de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Het plan riep dan ook veel reacties op bij zowel Republikeinen als Democraten. ‘Het is niet het domste idee dat ik ooit heb gehoord, maar het komt in de buurt’, zei bijvoorbeeld de Republikeinse senator Lindsey Graham.

‘Kennelijk is de Amerikaanse president Donald Trump in dit stadium nog niet klaar voor samenwerking op het gebied van cyberveiligheid’, reageerde een Russische functionaris maandag op Trumps laatste tweet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content