Trump wil verbannen ZTE na drie weken terug toelaten

© REUTERS

Amper enkele weken nadat de VS het Chinese ZTE heeft verbannen, laat president Trump via Twitter weten dat hij samen met China werkt aan een oplossing voor het bedrijf.

ZTE, een van de grootste producenten van smartphones en netwerkapparatuur ter wereld, kreeg eind april te horen van de VS dat het gedurende zeven jaar geen handel mag drijven met Amerikaanse bedrijven. Daarmee wordt het gestraft omdat het bedrijf Amerikaanse technologie of producten heeft doorverkocht aan Iran.

De sancties hebben een zware impact op ZTE dat onder meer afhankelijk is van chipfabrikanten Qualcomm en Intel, maar ook van Alphabet, het bedrijf achter Android.

In twee opmerkelijke tweets zegt de Amerikaanse president Donald Trump nu dat hij samen met China werkt aan een oplossing om ZTE ‘back into business’ te helpen. Maar dat onderhandelingen in het verleden te vaak in het voordeel van China waren.

Het Witte Huis bevestigt aan Reuters dat het land contact heeft met China over de ZTE-sancties. Minister voor Handel Wilbur Ross zou daarbij de zaak bekijken.

ZTE heeft naar aanleiding van de ban al laten verstaan dat het niet is opgezet met hoe de VS te werk ging. Zo zou het bedrijf alles hebben gedaan om aan dergelijke sancties te ontsnappen en klaagt het dat de VS haar oordeel al klaar had nog voor het bedrijf zich goed en wel kon verdedigen. Vorige week nog liet het bedrijf verstaan dat het in 2017 zo’n 2,3 miljard dollar betaalde aan 211 Amerikaanse bedrijven.

Daarmee is ZTE momenteel uitgegroeid van een kleine rel rond handelsbelangen tot een onderwerp in de handelsoorlog tussen China en de VS. Mogelijk beseft de regering Trump dat het met de sancties ZTE op korte termijn hard treft. Maar dat de kans groot is dat die laatste zo op termijn wel op zoek gaat naar partners buiten de VS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content