Tsjechische media onder Ddos-aanval

© Getty Images

De drie grootste online nieuwssites van Tsjechië worden sinds vanmorgen aangevallen. De pogingen doen denken aan gelijkaardige aanvallen op mediasites in andere landen.

Het gaat om Ihned.cz, Idnes.cz en Novinky.cz. Zij worden sinds half negen vanmorgen aangevallen. Het gaat om een zogenaamde Ddos (distributed denial of service). Daarbij sturen hackers duizenden verzoeken tegelijk naar de webserver die door de enorme drukte bezwijkt of zeer traag reageert.

Op het moment van schrijven waren de bewuste sites bereikbaar, hetzij met lange laadtijden.

Sommigen leggen de link met andere nieuwssites die de afgelopen maanden werden aangevallen. Onder meer de New York Times en de Wall Street Journal werden al slachtoffer. Maar een directe link is er vooralsnog niet. Ook lijkt er op dit moment geen motief voor de aanval.

De laatste jaren worden wel meer online diensten en grote sites aangevallen. Soms om politieke redenen maar minstens even vaak voor criminele doeleinden of omdat de hackers in kwestie hun technische vaardigheden willen tonen.

Zopas nog maakte Evernote bekend dat het hackers over de vloer kreeg die zichzelf toegang verschaften tot de gebruikersnamen en e-mailadressen van gebruikers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content