Turkije ambitieus op ICT-markt

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Turkije mikt tegen 2023 op 1 miljoen ict’ers.

Turkije mikt tegen 2023 op 1 miljoen ict’ers, een ict-markt ter waarde van 160 miljard dollar en een high-tech export goed voor 30 miljard USD.

Dat is bijzonder ambitieus, aangzien vandaag de Turkse ict-markt goed is voor 19,7 miljard euro, uitgesplitst over 73% telecommunicatie en 28% informatietechnologie. Turgut Gürsoy, voorzitter van Tübisad (de Turkse informatica industrie associatie), stelt dat in de voorbije tijd al heel wat vooruitgang is geboekt inzake het gebruik van ict door bedrijven en burgers, maar in het bijzonder op het gebied van ict-diensten zijn de doelstellingen nog niet bereikt.

Sterk staat het land op vlak telecomdiensten en apparatuur, maar ook het gebruik van het internet. Volgens Gürsoy is Turkije ’s werelds zevende grootste internetmarkt, met bijvoorbeeld 24 miljoen Facebook-gebruikers (wereldwijd op de vierde plaats). In totaal zijn er zo’n 32 miljoen internetgebruikers (op een totale bevolking van zowat 77 miljoen inwoners). Zowat 25 miljoen goed opgeleide jongeren moeten de groei helpen bewerkstelligen. Als uitdaging ziet hij voorts de nood om de infrastructuur de verwachte groei – in het bijzonder in de mobiele sector – te laten bijbenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content