Turkije blokkeert Twitter, EU maakt zich zorgen
Turkije heeft de toegang tot Twitter geblokkeerd. Europese commissarissen Neelie Kroes en ¦tefa Füle spreken van censuur en zijn “zwaar verontrust”.
Turkije heeft vrijdagochtend de toegang tot de berichtendienst Twitter geblokkeerd. Dat heeft de Turkse krant Hürriyet bericht op basis van regeringskringen. De maatregel volgde enkele uren nadat de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan ermee gedreigd had Twitter te verbieden.
Tijdens een bijeenkomst voor duizenden aanhangers, tien dagen van de gemeenteraadsverkiezingen van 30 maart, dreigde Erdogan ermee Twitter af te schaffen. Aanleiding was de verspreiding van tweets met telefoonopnames die hem rechtstreeks in verband brengen met een corruptieschandaal. “Dit heeft niets te maken met vrijheid. De vrijheid laat geen inbreuken op de privacy toe”, sprak Erdogan. Hij liet verstaan lak te hebben aan wat de internationale gemeenschap zou zeggen.
Erdogan had deze maand al aangekondigd om na de gemeenteraadsverkiezingen sociale media als Facebook en YouTube – die sterk gebruikt worden door zijn tegenstanders – te zullen verbieden. Dat zwakte hij nadien opnieuw af na opmerkingen van president Abdullah Gül.
Europees Commissaris voor de Digitale Agenda, Neelie Kroes, reageerde vanuit Brussel snel en scherp. “Het verbod van Twitter in Turkije is zonder grond, nutteloos en laf. Het Turkse volk en de internationale gemeenschap zullen dit zien als een censuur. Wat het geval is”, tweette zij.
Ook ¦tefan Füle, commissaris van de Europese Unie voor Uitbreiding, laat via de microblogdienst weten “zwaar verontrust” te zijn over de Twitter-blokkade in Turkije. “De mogelijkheid om vrij te communiceren is een fundamentele waarde binnen de EU”, zegt hij. (Belga/MI)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier