Turks gerecht heft Twitter-blokkade op

© Reuters

Een administratieve rechtbank in Ankara heeft woensdag bevolen om de zeer omstreden beslissing op te heffen van de Turkse regering om de toegang tot Twitter in het land te blokkeren. Dat melden Turkse media.

De Turkse telecommunicatieautoriteit (TIB) blokkeerde donderdagavond de microblogsite. Premier Recep Tayyip Erdogan beticht Twitter er namelijk van de beschuldigingen van corruptie tegen zijn regime te propageren, aan de vooravond van de Turkse verkiezingen op 30 maart.

De maatregel is “in strijd met de principes van de rechtstaat”, zei de rechtbank van de hoofdstad, geciteerd door nieuwsnetwerk CNN-Türk. De parlementaire oppositie en verschillende niet-gouvernementele organisaties waren naar het gerecht gestapt na de beslissing van de autoriteiten.

Het TIB kan nog beroep aantekenen tegen de beslissing van de rechtbank. Ze is wel verplicht om de beslissing op te heffen in afwachting van de uitspraak in beroep. De Twitter-blokkade, die grotendeels omzeild werd door de Turkse internetgebruikers, lokte een storm van protest uit. Er werd gesproken van “censuur” en de autoritaire ontsporing van het moslimconservatieve regime in Turkije, dat aan de macht is sinds 2002.

Erdogan is verzwakt sinds midden december vanwege een politiek-financieel schandaal. Hij beschuldigt zijn ex-bondgenoten van de organisatie van de islamitische prediker Fethullah Gülen, die in de Verenigde Staten leeft, ervan de aanstoker te zijn. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content