Turtelboom wil slimme stroommeter in elk huis

Annemie Turtelboom (Open VLD) © BELGA

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) wil in de herfst een studie over slimme digitale stroommeters afronden en nog dit jaar een politieke beslissing nemen over een massale uitrol. Dat schrijven De Tijd en De Morgen.

Slimme digitale meters geven via telecomnetwerken regelmatig de meterstanden van de gebruikers door naar de netbeheerders. Daarmee kunnen facturen sneller en correcter worden opgesteld dan met de analoge meters, waarbij de meterstanden jaarlijks worden doorgegeven of gecontroleerd door iemand van Eandis of Infrax.

De slimme meter biedt ook meer mogelijkheden om de stroomnetten efficiënter te beheren en te evolueren naar slimme netten. “Door de toename van lokale groene energie uit zonnepanelen en windmolens moet het netwerk worden aangepast. Met slimme meters kan het netwerk beter gestuurd worden”, zegt de minister. “Zo vermijden we ook dat veel extra elektriciteitskabels moeten worden aangelegd.”

Met de studie wil Turtelboom uitmaken wat het interessantste type is: een budgetmodel of een duurdere versie met veel meer opties. Daarnaast moet worden bepaald welke rol de netbedrijven en de leveranciers in dit verhaal moeten spelen.

(Belga/FT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content