TV brengt senioren weer dichter bij familie

Het proefproject GIFT-TV van het IBBT maakt dat mogelijk.

Via een eenvoudige internetdienst op televisie kunnen enkele bewoners van het OCMW-woonzorgcentrum De Vijvers in Ledeberg berichten, foto’s en klank van familie en vrienden bekijken. Het proefproject GIFT-TV (Geïntegreerde Informatie- en Foto-TV), dat voorgesteld werd door het Interdisciplinair Instituut voor Breedband Technologie (IBBT), maakt dat mogelijk.

Het woonzorgcentrum De Vijvers beschikte al over een informatiesysteem via televisie maar vijf bewoners testen een nieuw systeem uit dat gebruiksvriendelijker is en meer mogelijkheden biedt. Het IBBT test een project uit dat GIFT-TV (Geïntegreerde Informatie- en Foto-TV) of TV-kiosk noemt.

“Op TV-Kiosk krijgen de bewoners een individueel kanaal dat volledig beveiligd en afgeschermd is”, aldus directeur Dirk Beyens van het woonzorgcentrum. “Op dat kanaal kan een groep van familieleden en vrienden van thuis uit zelf informatie plaatsen: berichtjes, foto’s en audiofragmenten. Sociale netwerksites als Facebook en NetLog zijn aan veel senioren niet besteed. Met hun televisie zijn ze daarentegen wel erg vertrouwd.”

TV-Kiosk brengt ook een selectie van publieke websites op tv. “Met hun afstandsbediening kunnen de bewoners meteen de gewenste pagina opvragen, iets wat op het huidige infokanaal niet mogelijk is.” Op korte termijn is het de bedoeling om het proefproject uit te breiden en de mogelijkheden tot interactie te onderzoeken.

Het woonzorgcentrum De Vijvers won enkele jaren geleden de eerste “Ouderenzorg Award” met een project waarbij bewoners samen met jongeren surfen op het internet, chatten en mailen.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content