TV Vlaanderen lanceert digitale tv via de ether

© Thinkstock

TV Vlaanderen, dat al digitale televisie aanbiedt via satelliet, lanceert eind dit jaar een tv-abonnement via digitale antenne in Vlaanderen en Brussel.

Sinds de afkoppeling van de analoge uitzendingen over de ether in 2008, is het enkel nog mogelijk om met een digitale ontvanger (DVB-T) naar televisie te kijken met een antenne. De zenders van de VRT zijn nog steeds gratis uit de digitale ether te plukken, de commerciële zenders niet. Intussen werd het digitale etherplatform voor de commerciële zenders in ons land wel opgewaardeerd naar DVB-T2, dat een betere bandbreedte biedt.

Het signaal wordt opgevangen via een antenne die verbonden is met een decoder en uitgezonden via zendmasten op aarde. Daarvoor huurt TV Vlaanderen het vroegere zenderpark van de VRT, dat sinds 2009 eigendom is van Norkring. Dat bedrijf verhuurde haar zenderpark eerder ook aan Telenet, dat vroeger ook al met digitale televisie via de ether kwam: Teletenne (eerst via DVB-T, sinds 2013 via DVB-T2). Die dienst werd echter stopgezet in 2014, wegens te weinig interesse.

‘Inspelen op opmars van mobiel tv-kijken’

Daarom is het opvallend dat TV Vlaanderen drie jaar later de antenne alsnog nieuw leven wil inblazen. Volgens CEO Hans Troelstra kan de technologie echter goed inspelen op de huidige opmars van mobiel tv-kijken. “Overal willen we tegenwoordig live tv kunnen kijken. Alleen speelt thuis de kabel, of onderweg het bereik en het dataverbruik ons daar vaak parten in. Met Antenne TV willen we een offline oplossing bieden die volledig vrij is van satelliet, kabel of internet.”

Het tv-abonnement komt half december op de markt. Het zal bestaan uit een tiental zenders waaronder de tv-zenders van Medialaan (vtm, Q2, Vitaya,…) en van SBS Belgium (4, VIJF en ZES). De prijs van het abonnement is nog niet bekend, maar Country Manager Yannick Altruy belooft een scherpe prijs die onder (de 14.90 euro van) het satellietaanbod zal liggen.

Naast een antenne heb je ook een module nodig om het tv-abonnement te kunnen ontvangen. Voor de nieuwste televisies zal een CI+module van 39 euro volstaan, oudere toestellen zonder DVB-T2-tuner hebben een decoder van 99 euro nodig.

Op de camping of op kot

TV Vlaanderen is onderdeel van het in Luxemburg gevestigde mediabedrijf M7, dat in meerdere Europese landen internet en satelliet-tv aanbiedt. Het mikt wellicht vooral op mensen die een extra abonnement nemen, bijvoorbeeld voor op de camping, op kot of in een tweede verblijf. Die markt bedient het nu ook al volop: aan heel wat chalets in de Ardense bossen hangt een Vlaamse satelliet.

Vraag is of Antenne TV consumenten ertoe zal aanzetten om Telenet of Proximus helemaal de deur te wijzen. Vaak zit digitale tv bij die operatoren in een bundel met internet en telefonie, producten die TV Vlaanderen niet in huis heeft.

Wie overweegt zich aan te sluiten, kijkt best eerst wel even na hoe het zit met de ontvangst van DVB-T2 in zijn regio. TV Vlaanderen heeft een dekkingskaartje op zijn website gezet. In de meeste gevallen zal de ontvangst binnenshuis geen problemen geven. “Meer dan 95 procent van de Vlamingen kan ons ontvangen”, zegt Altruy. “Enkel op een aantal plaatsen, bijvoorbeeld in de Vlaamse Ardennen, is het wat moeilijker. Ook specifieke betonnen gebouwen kunnen problemen geven.”

Partner Content