Twee Brusselse broers aangehouden voor witwassen via bitcoins

© Getty Images/iStockphoto

Na huiszoekingen in Brussel zijn twee mensen in verdenking gesteld wegens witwassen. Dat onderzoek kaderde in een undercoveroperatie van de federale politie op het dark web.

De federale gerechtelijke politie Limburg voerde vorige week dinsdag negen huiszoekingen uit in Brussel, Jette, Sint-Jans-Molenbeek, Laken en Evere. Daarbij werden 100.000 euro cash en 300.000 euro op rekeningen en informaticamateriaal in beslag genomen. Drie personen zijn meegenomen voor verhoor en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Twee zijn in verdenking gesteld en aangehouden voor witwassen. Het gaat om twee Belgische broers, de 33-jarige Y.A. uit Jette en de 31-jarige I.A. uit Sint-Jans-Molenbeek. Eén van de twee is politieagent. Hun voorlopige hechtenis is vrijdag met een maand verlengd door de raadkamer van de eerste rechtbank van Hasselt.

Dark web

De huiszoekingen volgden op een undercoveroperatie van de federale politie op het dark web. Daar worden illegale producten, zoals drugs, wapens, malware en gestolen data verhandeld voor bitcoins. Een populaire website om bitcoins te kopen via anonieme banktransacties is localbitcoins.com. Daarop was één acount ‘ZhaoDong1982’ zeer actief vanuit België, vooral in de grensstreek met Nederland en Duitsland. Het inruilen kon bij dit account enkel voor grote bedragen, minimaal 5.000 euro, en tegen een commissie die veel hoger ligt dan de gebruikelijke via de gekende kanalen. Het account opereert wellicht vanuit China, maar de twee Brusselse broers lijken de vertegenwoordigers ervan in ons land.

90.500 euro cash onder reservewiel

Volgens het parket zijn er immers ernstige aanwijzingen dat de broers de afgelopen maanden talrijke transacties hebben uitgevoerd waarbij de bitcoins werden verruild voor cash of omgekeerd, in België maar ook in Nederland en Duitsland. Die transacties gebeurden tijdens ontmoetingen met klanten op publieke plaatsen, zoals parkings, hotels en fastfoodrestaurants. Bij de huiszoeking in een garagebox in Evere is onder het reservewiel van een voertuig 90.500 euro cash gevonden. De garagebox diende als tijdelijke opslagplaats voor het geld.

‘Verkopers en kopers op illegale marktplaatsen wanen zich vaak ongrijpbaar voor politie en justitie, zeker als de handel plaatsvindt in bitcoins en de inruiling van deze ‘vuile’ bitcoins voor contant geld buiten het zicht van politie en justitie lijkt te kunnen verlopen via online dienstverleners zoals ‘ZhaoDong1982’ ‘, aldus het parket. ‘Door het uitvoeren van strafrechtelijke onderzoeken en strafvervolging van deze criminelen wordt duidelijk dat zulke illegale online dienstverlening helemaal niet zo anoniem is als deze dienstverleners én hun klanten wel mogen denken.’

Volgens het federaal parket sluit het onderzoek mooi aan op de recente politieoperatie waarbij de twee onlinehandelsplaatsen Alphabay en Hansa werden opgerold in buitenlandse strafonderzoeken.

Partner Content