Twee jaar uitstel voor IRISnet

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

IRISnet 2.0 komt er allicht niet vóór 2012. Het wordt wel stilaan tijd om de offerteaanvraag uit te schrijven.

IRISnet 2.0 komt er allicht niet vóór 2012. Het wordt wel stilaan tijd om de offerteaanvraag uit te schrijven.

Brigitte Grouwels, Brussels minister onder meer belast met informatica, en het CIBG (Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest) willen de komende weken met Belgacom en France Télécom een akkoord bereiken om hun onderlinge contract voor het gewestelijke glasvezelnet IRISnet met twee jaar te verlengen. Dit netwerk, dat zowat 600 sites van openbare instellingen (ministeries, gemeenten, OCMW’s, ziekenhuizen, scholen, …) met elkaar verbindt, is de ruggengraat voor alle platformen en toepassingen op het vlak van e-government, communicatie en andere zakelijke applicaties.

In april 2010 verstrijkt in principe het contract uit 2000 met het consortium van France Télécom, Mobistar en Telindus. In feite had dus al uiterlijk in februari van dit jaar een nieuwe offerteaanvraag moeten worden uitgeschreven… Dat dossier geraakte onder de vorige legislatuur echter niet tijdig rond. Volgens Brussels parlementslid Didier Gosuin (FDF) “dreigt de hoofdstad van Europa dus in een technologisch achterhaalde positie te verzeilen.”

Het bestek voor IRISnet 2.0 moet dus in de komende weken zijn beslag krijgen om begin 2010 de offerteaanvraag te kunnen lanceren. “We hebben effectief twee jaar nodig om het netwerk van de komende generatie op de sporen te zetten”, schat Brigitte Grouwels. “Vandaag moeten we echter in de eerste plaats de garantie krijgen dat we nog twee jaar voortkunnen met de huidige dienstverleners.”

IRISnet 2.0 is aan een opwaardering toe “om hosting van de e-govplatformen van het Gewest (IRISbox, Nova, …) te garanderen, om technologieën zoals SaaS, virtualisering en back-up op afstand te ondersteunen, om breedbandverbindingen naar de scholen te garanderen, … De bandbreedte moet worden verhoogd, en dit voor een zo groot mogelijk aantal publieke spelers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content