Twee keer meer cyberincidenten in ons land

. © BELGA

Het afgelopen jaar telde ons land gemiddeld 822 cyberincidenten per maand. Dat is meer dan dubbel zoveel ten opzichte van 2013.

De stijging heeft enerzijds te maken met het feit dat CERT.be, het federale cyber emergency team dat de cijfers verzamelt, meer naamsbekendheid heeft gekregen waardoor organisaties de feiten sneller melden. “Maar er zijn simpelweg meer cyberincidenten,” stelt Christian Van Heurck, coördinator van CERT.be, “En we merken dat ook de kwaliteit van de meldingen is toegenomen. Het gaat steeds meer over complexe incidenten waar meer analyse bij nodig is.”

Van Heurck beseft dat de meldingen maar een topje van de ijsberg zijn. Een reden te meer dat CERT.be vraagt dat bedrijven en organisaties hen op de hoogste stellen als er incidenten worden vastgesteld. “Zelfs al heb je als organisatie geen bijkomend advies of hulp nodig, het melden zorgt er voor dat we een beter algemeen beeld krijgen van wat er gaande is.”

In het eerstvolgende nummer van Data News, op vrijdag 20 maart, brengen we een infografiek over de cijfers rond cybercriminaliteit en gaan we dieper in op security.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content