Twee mobieltjes per dag verloren in Zaventem

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Reizigers zijn tijdens de eerste 7 maanden van dit jaar dagelijks gemiddeld 4 elektronische apparaten kwijtgespeeld op Brussels Airport. Het ‘Lost & Found’-team verzamelde bijna 2 mobieltjes en 2 laptops per dag en 1 tablet om de twee dagen. Dat blijkt uit cijfers van Brussels Airport die Data News opvroeg. Tussen januari en juli 2012 telde het luchthavenpersoneel 805 kwijtgespeelde elektronische toestellen. Dat zijn 27 devices per week, of zo’n 4 per dag. Het leeuwendeel zijn smartphones en gsm’s, op de voet gevolgd door de laptops. Nieuwkomer daar zijn tablets, waarvan er 3 per week opduiken. De drukste ‘Lost & Found’-maanden in Zaventem zijn mei, juni en juli. De piek van de gsm’s ligt logischerwijs in juli, met een pak meer vakantiegangers. De meeste laptops en tablets raken reizigers kwijt in juni, omdat

Reizigers zijn tijdens de eerste 7 maanden van dit jaar dagelijks gemiddeld 4 elektronische apparaten kwijtgespeeld op Brussels Airport. Het ‘Lost & Found’-team verzamelde bijna 2 mobieltjes en 2 laptops per dag en 1 tablet om de twee dagen.

Dat blijkt uit cijfers van Brussels Airport die Data News opvroeg. Tussen januari en juli 2012 telde het luchthavenpersoneel 805 kwijtgespeelde elektronische toestellen. Dat zijn 27 devices per week, of zo’n 4 per dag. Het leeuwendeel zijn smartphones en gsm’s, op de voet gevolgd door de laptops. Nieuwkomer daar zijn tablets, waarvan er 3 per week opduiken.

De drukste ‘Lost & Found’-maanden in Zaventem zijn mei, juni en juli. De piek van de gsm’s ligt logischerwijs in juli, met een pak meer vakantiegangers. De meeste laptops en tablets raken reizigers kwijt in juni, omdat dan het zakenverkeer nog op volle toeren draait. “We zien niet echt een gevoelige stijging of daling in de verloren apparaten in vergelijking met de vorige jaren”, zegt woordvoerder Jan Van der Cruysse van Brussels Airport. “Het cijfer evolueert proportioneel mee met het passagiersaantal dat we verwerken. Enkel het type toestellen evolueert.” De plaats bij uitstek om je toestel kwijt te spelen, zo weet Van der Cruysse, is de securitycontrole.

Erg opmerkelijk: slechts 1 op de 4 eigenaars ziet uiteindelijk zijn toestel terug. “Meestal hebben we die dan nog zelf gecontacteerd, omdat we achterhaald hebben aan wie het device toebehoort. 3 op de 4 mensen doen dus zelfs niet eens moeite om hun toestel op te sporen”, zegt Van der Cruysse nog. “We proberen altijd een aanwijzing – een adres, een telefoonnummer – te vinden, maar dat wordt almaar moeilijker. De meeste toestellen zijn afgesloten en beveiligd met wachtwoorden.”

Zelf iets kwijtgespeeld? Niet te lang wachten dan om je oor eens te luisteren te leggen in de luchthaven. Als het ‘Lost & Found’-team na 4 maanden nog geen rechtmatige eigenaar gevonden heeft, wordt het toestel online openbaar geveild. De opbrengsten daarvan betalen ten dele de kosten van de dienst verloren voorwerpen terug, aldus nog Van der Cruysse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content