Tweede datacenter van Google in Nederland in gebruik

Het nieuwe serverpark in het Noord-Hollandse Middenmeer. © Google

Google heeft zijn tweede datacenter op Nederlands grondgebied in gebruik genomen. In het serverpark in het Noord-Hollandse Middenmeer gaan 125 mensen aan de slag. Hoewel de datacenters banen opleveren, is er ook kritiek.

Het eerste Nederlandse datacenter van Google werd vier jaar geleden in Eemshaven in Groningen geopend. De techreus heeft bij onze noorderburen in totaal nu 2,5 miljard euro in datacenters geïnvesteerd. Uit onderzoek door adviesbureau Copenhagen Economics blijkt dat de data-investeringen een bijdrage van 3,6 miljard euro opleverden voor de Nederlandse economie tussen 2014 en 2019.

Groene energie ‘opgeslurpt’

In Middenmeer staat behalve het centrum van Google nog een ander enorm datacenter van Microsoft, en er is nog een tweede center van Microsoft in aanbouw. Niet iedereen in de gemeente is blij met de centra. De voornaamste kritiek luidt dat de datacenters niets bijdragen aan de energietransitie, doordat alle groene energie die in de omgeving wordt opgewekt, ‘opgeslurpt’ wordt door de serverparken. Ook verpesten ze volgens lokale tegenstanders het landschap.

Google zegt dat de datacenters steeds efficiënter worden wat betreft energieverbruik. ‘Vergeleken met vijf jaar geleden halen we nu ongeveer zeven keer zoveel rekenkracht uit dezelfde hoeveelheid energie’, zegt manager van Google in Nederland, Martijn Bertisen. De datacenters zijn volgens de internetgigant hard nodig nu consumenten en bedrijven steeds meer onlinediensten gebruiken.

Uitbreiding in Groningen

Het bestaande serverpark in de Eemshaven in Groningen wordt verder uitgebreid, bovenop de uitbreiding die Google eerder al aangekondigde. Als het werk klaar is, waarschijnlijk begin volgend jaar, zullen er 350 mensen werken.

Google gebruikt datacenters over de hele wereld om zijn diensten draaiende te houden, van Gmail tot YouTube en van Google Drive tot Maps.

Partner Content