Twintigtal staten beginnen rechtszaak tegen opschorting netneutraliteit

© REUTERS
Sebastien Marien Redacteur bij Trends/Kanaal Z

21 Amerikaanse staten zijn naar de rechtbank gestapt als reactie op de beslissing van de Amerikaanse Federal Communication Commission (FCC) om de netneutraliteit te beëindigen. Dat meldt onder meer The Washington Post.

21 staten en enkele belangengroepen uit de VS kondigden gisteren de eerste rechtszaken aan tegen de FCC. De procureurs-generaal vragen aan het Hof van Beroep van het District of Colombia om na te gaan of de plannen van de FCC al dan niet illegaal en onconstitutioneel zijn.

Zolang de beslissing van de FCC ook nog niet in het Amerikaanse Federal Register is opgenomen – een proces dat enkele weken kan duren – zijn Hoven van Beroep in de VS gemachtigd om een wetsvoorstel uit te stellen.

‘Arbitrair’ en ‘Wispelturig’

Eric-Schneiderman, de procureur-generaal van New York, noemde de nieuwe wetgeving van de FCC over netneutraliteit ‘arbitrair’ en ‘wispelturig’. Volgens Schneiderman kan de FCC de precieze reden achter de genomen beslissing niet rechtvaardigen, en bovendien zou de commissie door de genomen maatregelen ook het welzijn schaden van de Amerikaanse consument en de bedrijven.

Verschillende advocaten uit de VS hebben al gereageerd op de nieuwe rechtszaak. Advocaten die de Amerikaanse telecomindustrie vertegenwoordigen, menen dat de FCC een sterk punt zou kunnen maken als ze op een goede manier de beredenering achter haar beslissing kan schetsen. De FCC heeft voorlopig zelf nog niet gereageerd op de rechtszaak.

Eerder probeerden Democratische politici al om te maatregel van de FCC aan de hand van een motie in de senaat in vraag te stellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content