Twitpic clasht met Twitter en stopt ermee

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Fotoservice Twitpic sluit op 25 september de deuren na een dreigement van Twitter over een lopende merkaanvraag.

Twitpic – een tot voor kort populaire dienst om foto’s te delen op Twitter – stopt ermee. Op 25 september gaat de stekker eruit, valt te lezen in een blogbericht. Het bedrijf zegt geen andere optie meer te hebben, nadat Twitter enkele weken geleden de vraag lanceerde om een lopende merkaanvraag te annuleren. Indien Twitpic de procedure niet zou stopzetten, dreigde Twitter ermee om het bedrijf de toegang tot hun API te ontzeggen. Anders gezegd: Twitpic-gebruikers zouden hun foto’s dan niet meer via de applicatie op Twitter kunnen plaatsen.

In het blogbericht legt Twitpic uit dat de vraag van Twitter uit de lucht kwam vallen. Twitpic bestaat al sinds februari 2008 en diende in 2009 een merkaanvraag in. Waarom Twitter bezwaren heeft tegen de merknaam ‘Twitpic’ is niet meteen duidelijk, maar vermoedelijk vreest het bedrijf voor naamsverwarring. Twitpic zegt niet over voldoende financiële middelen te beschikken om zich te verdedigen tegen Twitter en kiest er dus voor om de handdoek in de ring te gooien.

Aan de andere kant was de populariteit van Twitpic al enige tijd tanende. Tot voor enkele jaren was de dienst nog razend populair – net als onder meer Yfrog – maar dat verandere gauw nadat Twitter in juni 2011 een eigen fotodienst lanceerde die zowel in de website als in de apps geïntegreerd is..

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content