Twitter-aandeel opent 73 procent hoger op 45,10 dollar

Twitter heeft zijn beursdebuut op de New York Stock Exchange (NYSE) niet gemist. Het aandeel piekte meteen 73 procent boven de intekenprijs.

De intekenprijs voor een Twitter-aandeel bij de beursgang op de New York Stock Exchange (NYSE) bedroeg 26 dollar.

Aangezien Twitter de 70 miljoen aandelen die een notering krijgen voor 26 dollar per stuk verkocht, levert de beursgang 1,82 miljard dollar (1,4 miljard euro) op. Bestuurders en andere werknemers van de onlineberichtendienst zullen daardoor tot miljoenen opstrijken.

Analisten maken zich zorgen

Maar verschillende Wall Street-analisten maken zich zorgen over het feit dat Twitter nog altijd geen winst maakt (het nettoverlies bedroeg 134 miljoen tussen het eerste en derde kwartaal van dit jaar), ook al hebben ze ruim 230 miljoen gebruikers. Daarenboven is het advertentiebeleid van Twitter, hetgene wat uiteindelijk geld moet opbrengen, niet duidelijk voor vele investeerders. Toch is er hoop voor Twitter: Amazon.com maakte ten tijde van zijn beursgang zestien jaar geleden ook verlies, terwijl hun aandeel nu 18.000% meer waard is.

Beursgang Facebook

Bovendien draaide de bombastische beursgang van sectorgenoot Facebook vorig jaar uit op een sisser. De sociale netwerksite – die met 1,2 miljard gebruikers veel groter is dan Twitter, en in tegenstelling tot de microblogsite ook winst maakt – zag zijn aandeel na drie maanden al de helft van zijn waarde verliezen. Twitter probeert dit scenario te vermijden door minder hype rond de beursgang te creëren, door niet voor de technologiebeurs Nasdaq (waar Facebook genoteerd staat) maar voor de beurs van New York (NYSE) te kiezen en door een andere bank onder de arm te nemen. (ANP/BO/MI)

Partner Content